Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Merja Simbergin näyttely Galleria Aarnissa tuo hehkua harmaaseen syksyyn

Taidemaalari Merja Simbergin näyttely Galleria Aarnissa on täydellinen kontrasti harmaalle ja sateiselle marraskuun päivälle ja ankealle ajalle. Simbergin väripaletissa tuntuu olevan kaikki maailman iloiset värit. Hän ei kaihda pinkin ja turkoosin käyttämistä samassa maalauksessa.

Merja Simberg on antanut maalauksilleen sellaisia nimiä kuin Trooppinen sademetsä, Empatia ja Aaltojenmetsästäjä.

– Maalauksen nimi on minulle aina tärkeä, koska se vie työtä eteenpäin. Nimi tosin voi muuttua kesken tekemisen, Merja Simberg kertoo.

Hän maalaa värikylläisiä, abstrakteja maalauksia.

– Olen aina ollut kiinnostunut väreistä. Ilman värejä ei ole elämää. Jokaisella värillä on oma luonne, oma tapansa liikkua ja ne muodostavat uusia tarinoita. Väri on sama kuin tunne, Merja Simberg pohtii.

Merja Simberg on opiskellut Vapaassa Taidekoulussa, ja hän valmistui sieltä kymmenen vuotta sitten.

– Ensin siellä maalattiin elävästä mallista ja tehtiin esittävää taidetta. Toisena vuonna sanottiin, että unohtakaa kaikki, mitä teille on sanottu. Pidän siitä, että on vapaat kädet tehdä. Tekniikka ei kahlitse.

Maalaaminen on Merja Simbergille tapa ilmaista ja jäsentää tunteita. Hänen mukaansa kiehtovinta maalaamisessa on hetken tuoreus. Se merkitsee jatkuvaa uusien asioiden ja oppimisen edessä olemista. Näyttelyn maalaukset kertovat hetken ainutlaatuisuudesta.

– En koe järkeväksi toistaa sitä, mitä näen arkielämässä. Haluan tehdä jotain, jota pitää vähän selittääkin. Teos kertoo jotain itsestäni ja se lähtee jostain syvemmältä. Maalausprosessi on seikkailu.

Merja Simbergin Stargazer-näyttelyn teokset ovat myös vastareaktio vallitsevaan maailmantilanteeseen.

Niiden lähtökohta on ilossa, onnellisuudessa ja kiitollisuudessa arkipäivän asioista.

Merja Simberg asuu ja työskentelee Helsingissä ja Hangossa. Tuuli ja meri ovat hänelle rakkaita ja nämä elementit ovat maalauksissa vahvasti mukana.

– Hangossa on rauhallista. Pystyn keskittymään tekemiseeni. Hangossa on luonto lähellä ja siellä tuulee aina. Tuuli ikään kuin putsaa aivoja.

– Minun ei tarvitse etsiä aiheita erikseen. Noukin ne elämästä, luonnosta, kaupungin kaduista ja tekemisestä itsestään.

Merja Simberg on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja hän ollut mukana lukuisissa ryhmänäyttelyissä koti- ja ulkomailla.

Ovet ulkomaille ovat avautuneet Helsingissä toimivan AVA Gallerian kautta. Myös Instagramilla on ollut merkittävä rooli.

Tänä ja viime vuonna hänen teoksiaan on ulkomailla ollut edustettuna Galleria Rossocinabrossa Roomassa ja Shanghaissa.

– En edes tiennyt mikä Instagram on ennen kuin tytär sanoi, että sinne pitää mennä, taiteilija nauraa.

– Teosten lähettäminen ulkomaille maksaa, joten aina on mietittävä, kannattaako se.

Stargazer-näyttelyn maalaukset ovat viime ja tältä vuodelta.

– Korona-ajan vuoksi en halunnut tehdä mitään sellaista, joka lisää pahaa oloa. Haluan muistuttaa ihmisille, että nauttikaa siitä mistä voi.

– Näyttelyssäni haaveillaan, tuijotetaan tähtiin, liikutaan merellä ja tuulessa ja nautitaan lämpimästä jäätelökesästä.

Merja Simberg on Helsingin Taiteilijaseuran, Taidemaalariliiton, Circle Foundation For The Arts ja Contemporary Art Curator Magazinen jäsen.

Stargazer-näyttely jatkuu 22. marraskuuta asti.

Galleria Aarni toimii Leppävaarassa kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–20 ja viikonloppuisin kello 12–16. Vapaa pääsy.