Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakäyrä lähti nousuun – suurin osa saa tartunnan perheen parissa

Koronavirustapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat taas kasvaneet verrattuna pariin viime viikkoon. Epidemiatilanne on Suomessa pysynyt valtakunnallisesti usean viikon ajan melko vakaana, mutta alueelliset vaihtelut ovat suuria. Testeihin hakeutuminen on avainasia tartuntojen leviämisen estämisessä, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Vaikka tartunnat tällä hetkellä ovat suurimmaksi osaksi peräisin kotimaasta, Euroopan huolestuttavasti huononeva epidemiatilanne voi jatkossa vaikuttaa myös Suomeen.

Tartunnanjäljitystä koskevat tiedot saatiin viikolla 44 (26.10.–1.11.) noin 1 400 tartunnasta. Tartunnan tapahtumapaikka saatiin selville noin 60 prosentissa tapauksista, suurin osa eli 60 prosenttia näistä tartunnoista tapahtui perhepiirissä. Muissa lähipiirin tapaamisissa ja yksityisissä kokoontumisissa tapahtui 10–15 prosenttia tartunnoista, työpaikoilla noin 10 ja harrastusten yhteydessä 8 prosenttia. Oppilaitoksissa saatiin vain 8 prosenttia tunnetuista tartunnoista isoista joukkoaltistuksista huolimatta, kerrotaan tiedotteessa.

Yleisötapahtumista ja ravitsemisliikkeistä oli peräisin vain vähän tartuntoja viikolla 44. Suosituksilla ja rajoituksilla, kuten yöaikaan auki olevien ravitsemisliikkeiden aukiolon rajoittamisella, voidaan mitä ilmeisimmin vähentää mahdollisia altistumistilanteita, tiedotteessa sanotaan.

Alueiden omien raporttien mukaan 4. marraskuuta epidemian kiihtymisvaiheessa olivat Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta. Sairaanhoitopiireistä loput 14 ovat perustasolla kuitenkin siten, että osassa perustasolla olevista sairaanhoitopiireistä yksittäiset kaupungit ovat siirtyneet kiihtymisvaiheeseen. Näitä ovat Kouvola, Kuopio ja Siilinjärvi, Oulu ja Rovaniemi..

Alueelliset, oikea-aikaiset ja riittävän kattavat toimet, nopea testaus ja tehokas tartunnanjäljitys ovat toistaiseksi hillinneet epidemian leviämistä alueilla.

Tiedotteen mukaan kaikkien vähänkin koronavirukseen viittaavia oireita tuntevien olisi hyvä hakeutua testiin nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Tämä koskee myös hyvin lieväoireisia nuoria, sillä oppilaitoksissa tapahtuu paljon joukkoaltistuksia.

Viikolla 44 kaikista tapauksista lähes 80 prosenttia todettiin alle 50-vuotiailla, ja lähes puolet tapauksista alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnoista oli alle kymmenyksen ja yli 70-vuotiaiden vain joitakin prosentteja.

Sairaala- ja tehohoitoa tarvitsevia potilaita on edelleen melko vähän, joskin potilaiden määrä on viime viikkoina kasvanut. Sairaalahoidossa oli 4. marraskuuta yhteensä 65 potilasta, joista 15 tehohoidossa. Syyskuun alusta lähtien tehohoitoon tulleiden covid-19-potilaiden keski-ikä on ollut 57 vuotta.