Osa Kirkkonummen kuntapoliitikoista haluaisi kieltäytyä kokouspalkkioista – "puoluevero" hankaloittaa kuviota

Kirkkonummen kunnassa on nostettu esille paitsi kokouspalkkioiden leikkaaminen, myös mahdollisuus itse kieltäytyä palkkioista.

Jotkut luottamushenkilöt ovat hallintopäällikkö Anu Rautiaisen mukaan pyytäneet, että palkkioista luopuminen omaehtoisesti olisi mahdollista. Tällä hetkellä se ei ole.

Kokouspalkkioita ei makseta kokonaan luottamushenkilölle itselleen, vaan puolueet eli niiden kunnallisjärjestöt saavat osansa. Järjestelmä on lakiin perustuva.

Niin sanotun puolueveron tilittämisestä tehdään sopimus kunnallisjärjestöjen ja kunnan kesken.

Järjestöt päättävät itse, kuinka ison osan ne ottavat kokouspalkkioista.

Luottamushenkilöt antavat puolestaan valtuutuksen tilittää palkkiosta tietyn siivun omalle kunnallisjärjestölleen, joille palkkiosummat ovat päätulonlähde, ja ne hupenevat erityisesti vaalivuosina.

Jotta luottamushenkilöt voisivat itse päättää, ottavatko he vastaan palkkiot, pitäisi kunnan palkkiosääntöön tehdä pieni lisäys.

Useissa kunnissa palkkiosta omaehtoisesti kieltäytyminen on mahdollista.

Kirkkonummen kunnan henkilöstöjaosto käsitteli asiaa keskiviikkona ja päätti, että siihen voidaan palata ensi vuoden puolella, kun palkkiosääntö joka tapauksessa pitää päivittää ennen uuden valtuuston aloitusta kesäkuussa.

Kirkkonummen kunta maksaa kokouspalkkioita vuodessa yhteensä noin 400 000 euroa. Saajilleen ne ovat veronalaista tuloa.

Palkkiot ovat esimerkiksi kunnanvaltuuston kokouksesta 150 euroa. Lisäksi toimielinten puheenjohtajille maksetaan 1 000–5 000 euron vuosipalkkioita.

Viime kesänä kokouspalkkiot olivat esillä, kun kunta etsi säästökohteita. Esityksen mukaan palkkioista leikattaisiin 25 prosenttia. Päätös oli, ettei palkkioita pienennetä ainakaan tänä vuonna.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut