Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumerikoksissa raju kasvu Länsi-Uudellamaalla – poliisin tietoon tullut alaikäistenkin tekemiä ryöstöjä

Huumausainerikosten määrä on kasvanut Länsi-Uudenmaan poliisin alueella kuluvana vuonna, poliisi tiedottaa.

Tammi-syyskuussa 2020 huumausainerikoksia kirjattiin lähes 30 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Perusmuotoisissa huumausainerikoksissa kasvua oli jopa 41 prosenttia.

Huumausaineen käyttörikoksia on kuluvana vuonna kirjattu hieman yli 1 300. Nousua edellisvuoteen on 300 tapausta.

Nuorten määrä huumausaine- ja käyttörikoksista kiinnijääneiden joukossa on lisääntynyt.

Alle 15-vuotiaiden osalta kasvua on tilastojen perusteella tullut edellisvuoteen verrattuna 20 tapausta. Alle 15-vuotiaiden huumausaine- ja käyttörikoksia on kuluvana vuonna kirjattu yhteensä 43, poliisin tiedotteessa todetaan.

15–17-vuotiaita on kuluvana vuonna jäänyt Länsi-Uudellamaalla kiinni yhteensä 124. Kasvua edellisvuoteen on 34.

Poliisin havaintojen mukaan huumausaineita tavataan nuorilta aiempaa enemmän ja ne liittyvät usein nuorten välisiin väkivaltarikoksiin, kuten pahoinpitelyihin ja ryöstöihin.

Länsi-Uudellamaalla on tullut ilmi useampia nuorten, myös alaikäisten, tekemiksi epäiltyjä ryöstöjä, joiden poliisi epäilee liittyvän epäonnistuneisiin huumekauppoihin.

– Näissä toiselta osapuolelta on anastettu omaisuutta ja tapauksissa, joissa myyjä on ollut ryöstön kohteena, myös hallussa olleet huumausaineet. Osaan ryöstörikoksista on liittynyt voimakasta väkivaltaa, poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi kertoo tiedotteessa.

Huumeiden käyttö näkyy myös liikenteessä. Huumaantuneena ajaminen näkyy rattijuopumusrikoksissa yli 30 prosentin nousuna edellisestä vuodesta. Tammi-syyskuussa huumaantuneita kuljettajia on poliisin tiedotteen mukaan tavattu 463.

Länsi-Uudenmaan poliisi osallistui lokakuussa valtakunnalliseen huumausaineiden katuvalvontaan, jonka tuloksena kiinni jäi 31 rikoksesta epäiltyä.

Tutkituista rikoksista suurin osa eli 17 oli huumausaineen käyttörikoksia. Huumausainerikoksia paljastui viisi ja törkeistä huumausainerikoksia neljä.

Etsintöjen yhteydessä takavarikoitiin muun muassa noin 150 grammaa amfetamiinia, 40 grammaa kokaiinia ja 65 yksikköä LSD:tä.

Lisäksi takavarikoitiin yksi ampuma-ase ja otettiin haltuun lähes 7 500 euroa rahaa.