Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten ja nuorten harrastuksissa tapahtunut iso muutos – mutta tytöt ja pojat harrastavat edelleen eri tavoin

Sähköinen viestintä ja sosiaalinen media ovat lyhyessä ajassa muuttaneet lasten ja nuorten luovaa kulttuuria syvällisellä tavalla.

Kirjoittaminen on menettänyt suosiotaan tällä vuosituhannella, mutta videoita kuvaa yhä useampi. Myös jako tyttöjen ja poikien harrastuksiin on edelleen selvä, kirjoittavat Riitta Hanifi ja Miia Huomo Tilastokeskuksen Tieto&trendit - artikkelissa.

Tutkija Hanifi ja tietopalvelusuunnittelija Huomo käsittelevät artikkelissa erityisesti lasten luovia harrastuksia.

Jako tyttöjen ja poikien kädentöihin on heidän mukaansa erittäin selkeä vielä nykyäänkin. Pojat harrastavat eniten koneiden ja huonekalujen rakentamista ja korjausta sekä puutöitä, tytöt taas neulomista, virkkaamista ja vaatteiden ompelua.

Puutyöt ovat kohtalaisen suosittu harrastus sekä tytöillä että pojilla.

Soittimen soittaminen on varsin yleinen lasten ja nuorten luova harrastus sekä tytöillä että pojilla. Tytöt ja pojat kuitenkin harrastavat soittamista eri tavoilla, kirjoittavat Hanifi ja Huomo.

Tytöt soittavat aktiivisimmin 10–14 -vuotiaina, mutta monet lopettavat jo 15 ikävuoden jälkeen. Pojat taas aloittavat aktiivisen soittoharrastuksen usein vasta yli 20-vuotiaina.

Tytöillä suosituin soitin on piano, pojilla kitara ja rummut. Tytöt soittavat poikia useammin musiikki­oppilaitoksissa ohjaajan opastuksella, kun taas pojat soittavat mieluummin itsenäisesti tai bändissä.

Pojat myös säveltävät tai tekevät omia kappaleita ja muokkaavat musiikkia tietokoneella enemmän kuin tytöt.

Laulun harrastaminen on 10–14 -vuotiailla vähentynyt, niin kuorossa, lauluryhmässä tai yhtyeessä kuin laulutuntien ottamisessakin.

Aikaisemmin laulua ovat harrastaneet erityisesti 10–14 -vuotiaat tytöt. Vielä vuonna 2002 tämän ikäisistä tytöistä lähes viidennes harrasti laulua, mutta vuonna 2017 enää alle joka kymmenes.

Onko kuorolaulu mahdollisesti menettämässä suosiotaan tyttökulttuurissa, Hanifi ja Huomo kysyvät.

Suosituimmat kuvataidemuodot ovat piirtäminen ja maalaaminen. Kuvataiteita harrastavat eniten 10–14 -vuotiaat tytöt. Sen ikäisistä tytöistä 57 prosenttia ja pojista 28 prosenttia harrasti kuvataiteita.

Yläkouluikäisistä tytöistä noin 40 prosenttia oli kiinnostunut kuvataiteista.

Poikia kiinnostivat enemmän liikunnalliset harrastukset, kuten parkour ja jalkapallo sekä elokuviin ja mediaan liittyvät harrastukset.

Valokuvaus ja videokuvaus ovat yleistyneet 10–14 -vuotiailla. Hanifin ja Huomon mukaan sosiaalisella medialla on varmasti vaikutusta lasten videokuvaus­harrastuksen lisääntymiseen. Kaksitoista prosenttia 10–14 -vuotiaista oli jakanut kuvaamiaan videoita YouTubessa. Valokuvausta harrastivat eniten tytöt.

Kirjoittamisen harrastaminen on vähentynyt dramaattisesti sekä tytöillä että pojilla. Tytöt kuitenkin yhä edelleen harrastavat kirjoittamista enemmän kuin pojat.

Suosituin kirjoittamisen muoto on päiväkirjan kirjoittaminen, joka on erityisesti nuorten tyttöjen harrastus.