Kirkkonummen johto esitteli ensi vuoden budjetin – säästölistalla mm. kotihoidontuen kuntalisä

Myös Kirkkonummella ensi vuoden talousarviota on tehty koronan varjossa. Ensi vuonna on tulossa isoja lisäkustannuksia, mutta tänä vuonna – kiitos valtion apuuntulon – on mennyt melko hyvin.

Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio julkisti perjantaina ensi vuoden talousarvioehdotuksen.

– Valtion myöntämät korona-avustukset ovat pelastaneet tämän vuoden. Tästä syntyy helposti harhaa. Ensi vuonna valtiolta ei ole enää luvassa merkittävää lisäapua, Aarnio varoittaa.

Viime vuonna Kirkkonummi teki yli 20 miljoonaa euroa alijäämää. Tämän vuoden alussa taloustilanne jatkui vielä lähes samanlaiselta.

– Alkuvuonna näytti tosi hurjalta. Verotulojen romahdus ei ollut kuitenkaan koronan takia niin paha kuin oletettiin. Säästöjä lähdettiin etsimään keväällä ja jarrutuksessa onnistuttiin hyvin, talousjohtaja Esa Lindell toteaa.

Tänä vuonna Kirkkonummi päätyy näillä näkymin jopa hienoisesti plussatulokseen.

Korona aiheuttaa kuitenkin riesaa edelleen. HSL:n matkustajamäärät ovat romahtaneet, siitä tulee lisälaskua kunnalle vielä useita vuosia.

Myös sairaanhoidon puolelta odotetaan Husilta ylimääräisiä kuluja ensi vuonna, kun koronan takia kasvaneita hoitojonoja ryhdytään purkamaan.

Kirkkonummen kunnan säästöistä on puhuttu paljon jo tänä vuonna. Niitä yritettiin kerätä ensi vuodelle kymmenen miljoonan euron verran.

Ensi vuoden talousarvioon säästöjä saatiin listattua noin viisi miljoonaa euroa. Siitä kuitenkin sulaa noin kolme miljoonaa euroa palkkakuluihin, kun valtakunnallisesti päätetyt korotukset tulevat voimaan. Päälle tulevat ainakin Husin ja HSL:n lisälaskut.

Kunnanjohtajan talousarvioesitykseen ei sisälly mitään merkittäviä uusia säästökohteita, joista ei olisi jo puhuttu tänä vuonna.

– Suurta jarruttelua ei ole esitetty. Kirkkonummelle muuttoliike kuntaan on ollut tänä vuonna hyvä, kasvu on kehyskunnista yksi nopeimmista. Kunta on houkutteleva, se on hyvä pohja tulevaisuudelle, Aarnio painottaa.

Esityksen mukaan Kirkkonummi pitää verot ensi vuonna ennallaan ja veroprosentin 19,75:ssä. Verotulojen kasvuun ei uskota, vain 0,39 prosentin verran.

Ensi vuoden talousarvio on laadittu miinusmerkkiseksi. Alijäämää viimeisen viivan alle on laskettu jäävän runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Investointitahti on edelleen erittäin kova. Seuraavat kolme vuotta investoidaan joka vuosi 54–59 miljoonaa euroa.

Rahaa kuluu muun muassa rakenteilla olevaan hyvinvointikeskukseen, Gesterbyn uuteen koulukeskukseen sekä uuteen lukiokampukseen, jota suunnitellaan uuden kirjaston naapuriin.

Velkaa pitää ottaa rutkasti lisää. Tänä vuonna lainaa on noin 216 miljoonaa euroa ja kolmen vuoden kuluttua jo lähes 330 miljoonaa.

Samat luvut asukasta kohden laskettuna ovat noin 5 400 euroa ja lähes 8 000 euroa.

Talousarviosta päättää lopullisesti kunnanvaltuusto joulukuussa.

Kirkkonummen säästöjä

Muun muassa nämä löytyvät Kirkkonummen säästölistalta:

Apotti-järjestelmän käyttöönoton siirtäminen noin puolella vuodella. Säästö olisi kahden miljoonan euron luokkaa.

Kirkkonummi-lisä eli kunnan maksama lasten kotihoidontuki ehdotetaan lopetettavaksi kokonaan 1. maaliskuuta alkaen.

Omaishoidon tukea ehdotetaan leikattavaksi, kuten perusturvalautakunta on jo päättänyt. Säästösumma talousarviossa on noin 87 000 euroa.

Volskodin tulevaisuudesta ei talousarviosta voi lukea mitään, siihen ei otetaan kantaa. Perusturvalautakunta palaa asiaan joulukuussa.

Esillä ollut Karuby skolanin lopettaminen jää vielä auki. Ehdotuksen mukaan koulun sulkemista ensi syksynä selvitetään.

Jäähallin ja Masalan monitoimihallin käyttövuoroista, joita kunta ostaa, aiotaan luopua kokonaan ja säästää 40 000 euroa.

Kantvikin nuorisotilasta on tarkoitus myös luopua. Uudelle lähiliikuntapaikalle Kantvikiin on kuitenkin määräraha.

Ylipäätään kunnan avustusmäärärahoista järjestöille säästöleikkuri on 10 prosenttia.

Veikkolan ja Masalan kirjastot esitettään muutettavaksi 1. kesäkuuta lähtien omatoimikirjastoiksi. Yksityiskohdista ei ole ehdotusta, mutta taustalla on henkilöresurssien siirto pääkirjastoon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut