Pääkaupunkiseudun hotellien tilanne on kriittinen ja matkustusrajoituksia on purettava nopeasti, tiedottaa Mara. Mara on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö.
Pääkaupunkiseudun hotellien liikevaihto laskee tiedotteen mukaan tänä vuonna noin 70 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Lähes 60 prosenttia työntekijöistä on lomautettuna. Muun Suomen majoitusliikkeistä 63 prosenttia arvioi liikevaihdon pienenevän yli 40 prosentilla. Tilanne heikkenee talven ja kevään aikana, jollei matkustusrajoituksia ulkomailta Suomeen lievennetä nopeasti.
– Hotellialan ja sen työntekijöiden tilanne on kriittinen. Suomeen ei tällä hetkellä pääse vapaa-ajanmatkalle käytännössä mistään matkailumme kannalta tärkeästä maasta. Koronatilanteesta huolimatta Suomeen suuntautuvalle matkailulle on vielä kysyntää. Suomi tunnetaan väljänä maana, johon on turvallista matkustaa, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa.
– Hallituksen tulee tehdä nopeasti esitys, joka mahdollistaa matkustamisen ulkomailta Suomeen myös pikatestillä ilman karanteenia. Tämä on aivan välttämätöntä alan yritysten, niiden työntekijöiden ja myös Finnairin kannalta, Lappi jatkaa.
Matkustusrajoitukset iskevät Maran mukaan erityisesti pääkaupunkiseudun ja Pohjois-Suomen majoitusyrityksiin. Ulkomaalaisten yöpyjien osuus oli viime vuonna Helsingin hotelleissa 54 prosenttia ja muualla Suomessa 32 prosenttia. Ulkomaalaisten vapaa-ajan matkailijoiden, liikematkailijoiden sekä kokous- ja kongressimatkailijoiden puuttuminen on tehnyt ison loven hotellien tuloihin. Hotellien työntekijöistä on nyt lomautettuna 60 prosenttia.
Eduskunnan käsittelyssä olevassa kustannustukilaissa on Maran mukaan suuri ongelma, joka syrjii suuria ja paljon työllistäviä yrityksiä, muun muassa suuria hotelli- ja ravintolayrityksiä.
– Ennen koronakriisiä hotelliyritykset ovat tehneet suuria investointeja uusiin hotelleihin. Miten hotellit selviävät uusien investointien tuomasta taloudellisesta taakasta, kun ne tekevät koronakriisin aikana satojen miljoonien eurojen tappiot? Eduskunnan käsittelyssä oleva yritysten kustannustukilakiesitys on isoja yrityksiä syrjivä.
Tiedotteen mukaan Suomi perustaa kustannustukilain EU:n valtiontukisäännökseen, joka mahdollistaa enintään 800 000 euron tuen maksamisen, vaikka koronakriisi jatkuisi kuinka pitkään.
– Ruotsi ja muut Pohjoismaat ovat perustaneet tuen eri säännökseen, ja ne ovat maksaneet kustannustukea monikymmenkertaisia summia Suomeen verrattuna. Tämä heikentää suomalaisten hotellien kilpailukykyä merkittävästi koronakriisin päättyessä, Lappi sanoo tiedotteessa.