"Vältä tekemistä, jossa ollaan lähekkäin, lauletaan tai huudetaan" – Nyt tuli THL:n pikkujouluohjeet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkistanut ohjeensa tulevaa pikkujoulukautta silmälläpitäen. Ohjeissa muun muassa lukee, että "Vältä tekemistä, jossa ollaan lähekkäin, lauletaan tai huudetaan." Ohjeet löytyvät tämän jutun lopusta. Pikkujouluja viettävät esimerkiksi monenlaiset ystävä-, harraste- ja työporukat. Meno pikkujouluissa voi äityä varsin villiksi, näin on tapahtunut perimätiedon mukaan ainakin menneinä vuosina.

– Poikkeuksellisena aikana hauskat yhteiset hetket ja kokemusten jakaminen ovat tärkeitä jokaiselle. Siksi sosiaalista kanssakäymistä ei kannata kokonaan ohittaa, vaan suurille kokoontumisille voi keksiä turvallisia vaihtoehtoja, sanoo johtaja Mika Salminen THL:n tiedotteessa.

– Jos työ- tai harrastusporukka juhlii pienissä, alle 10 ihmisen ryhmissä, pienenee myös riski, että kaikki organisaation työntekijät tai joukkueen jäsenet sairastuvat tai ovat yhtä aikaa karanteenissa. Tärkeää on, että ryhmät pysyvät eri tiloissa, Salminen muistuttaa.

Pikkujoulujen järjestämisessä on hyvä muistaa samat periaatteet kuin muissakin korona-ajan kohtaamisissa: tärkeintä on huolehtia 1–2 metrin turvavälistä, noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskiä hihaan tai nenäliinaan. Kasvomaskia kannattaa käyttää sisätiloissa. Oireisena pienenkään porukan kokoontumiseen ei tule osallistua, vaan silloin on paikallaan hakeutua koronatestiin.

Yhteisten kokoontumisten suunnittelussa on tärkeää huomioida oman alueen viranomaisten antamat ohjeet ja suositukset, jotka riippuvat epidemian vaiheesta. Epidemian leviämisvaiheessa kunnat voivat suositella rajoituksia myös yksityistilaisuuksien osallistujamääriin.

THL ohjeistaa

Vinkit turvalliseen pikkujouluun korona-aikana

Pohdi, miten työ- tai harrastusporukkasi voi kohdata turvallisesti. Miten ryhmän voi jakaa pieniin, alle kymmenen hengen porukoihin?

Mieti, mistä aktiviteeteista kaikki pitävät ja missä toiminnassa turvavälin säilyttäminen on mahdollista.

Vältä tekemistä, jossa ollaan lähekkäin, lauletaan tai huudetaan.

Kerro vieraillesi turvaväleistä, hygieniaohjeista ja muista varotoimista ennen juhlia.

Vinkkaa kutsussa Koronavilkun lataamisesta puhelimeen.

Tarjoa ihmisille mahdollisuus osallistua tilaisuuteen etänä toiminnan luonteesta riippuen. Etänä toteutettavan virkistystoiminnan palvelutarjonta on kasvanut viime kuukausina tuntuvasti.

Tilaisuuden aikana:

Varmista, että turvavälin säilyttäminen onnistuu käytännössä. Halauksen voi korvata vaikkapa nyökkäämällä, hymyllä tai kyynärpäätervehdyksellä. Jos tarjolla on ruokaa ja juomaa, huolehtikaa turvaetäisyyksistä myös ruokailun aikana.

Tarjoa mahdollisuus pestä kädet tai käyttää käsihuuhdetta koko tilaisuuden ajan.

Pidä musiikki sellaisella tasolla, ettei vieraiden tarvitse korottaa ääntään.

Jos kasvomaskin käyttö on toiminnassa mahdollista ja kohtaatte sisätiloissa, käyttäkää maskia.

Muistuta osallistujia varotoimista myös juhlien aikana.

Huolehtikaa turvallisuudesta myös mahdollisilla jatkoilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut