Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnwatch: Suomelle lähes 90 miljoonan euron tappio Carunan ja Elenian verokikkailuista – toimitusjohtajilla jättitulot

Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia vastuullisuuden näkökulmasta tutkiva yhdistys Finnwatch on julkaissut tutkimusartikkelin yksityisomisteisten sähkönsiirtoyhtiöiden verovälttelystä Suomessa.

Finnwatchin arvion mukaan Carunan ja Elenian lainajärjestelyt ovat aiheuttaneet Suomelle lähes 90 miljoonan euron veromenetykset viimeisen viiden vuoden aikana.

– Molempien yhtiöiden verojärjestelyt ovat perustuneet osakaslainoihin ja Suomen heikon verolainsäädännön hyödyntämiseen, Finnwatchin veroasiantuntija Saara Hietanen sanoo tutkimusartikkelissa.

Selvityksen mukaan sekä Carunassa että Eleniassa operatiivisten yhtiöiden toiminnasta syntyneitä voittoja on siirretty konsernien omistajille korkokulujen muodossa. Kummassakin yrityksessä omistajille maksettujen korkokulujen määrä on Finnwatchin mukaan yltänyt vuositasolla kymmeniin miljooniin euroihin.

– Järjestelyjen avulla yhtiöt välttävät Finnwatchin arvion mukaan miljoonien eurojen yhteisöverot joka vuosi, Hietanen toteaa artikkelissa.

Finnwatchin mukaan Caruna hyödyntää verojärjestelyssään edelleen niin sanottua tasevapautusta, jonka avulla se saa vähentää kaikki yhtiön osakkaille maksetut korkokulut verotuksessaan.

Vuoden 2019 lopussa Caruna-konsernin suomalaisen emoyhtiön taseessa oli korkeakorkoisia osakaslainoja 774 miljoonaa euroa, ja niihin liittyvät korkokulut ylsivät kyseisenä vuonna 75 miljoonaan euroon. Osakaslainoille maksettiin korkeaa 8,5 prosentin korkoa.

Eleniassa verotehokkaita osakaslainoja on selvityksen mukaan kanavoitu suomalaiseen emoyhtiöön Luxemburgin ja Alankomaiden kautta. Osakkailta nostetuille lainoille on maksettu korkeaa 12 prosentin korkoa.

Kuluvana vuonna Elenia on myös toteuttanut mittavia yritysjärjestelyjä, joilla Finnwatchin mukaan tavoitellaan korkokulujen laajempaa verovähennyskelpoisuutta tulevaisuudessa. Finnwatch arvioi myös Elenian tähtäävän järjestelyillään tasevapautuksen hyödyntämiseen.

Markkinajohtaja Carunan osuus Suomen sähkönjakelusta on noin viidennes. Elenia tulee toisena ja sen markkinaosuus on 12 prosenttia.

Iltalehden selvityksen mukaan Caruna maksoi viime vuonna toimitusjohtajalleen Tomi Yli-Kyynylle palkkaa 489 000 euroa. Hänen verotettavat ansiotulonsa olivat 514 000 euroa ja pääomatulot 250 000 euroa eli hän ansaitsi yhteensä 764 000 euroa. Elenian toimitusjohtajan Tapani Liuhalan verotettavat ansiotulot olivat viime vuonna 415 000 euroa.

”Sähkön siirtohinnoissa on puoli miljardia ilmaa” – kokoomuksen kansanedustaja vaatii lisää sosialismia sähköverkkotoimintaan