Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kriittisissä ammateissa työskentelee kolmannes kaikista työllisistä – Tilastokeskuksen mukaan heitä on eniten Uudellamaalla

Kriittisissä ammateissa työskentelee Suomessa vähän yli kolmannes kaikista työllisistä.

Tilastokeskuksen ammattiluokituksen karkeimmalla tasolla kokonaan kriittisiksi on määritelty sotilaat ja maanviljelijät sekä metsätyöntekijät.

Sotilaita on 8 000 ja maanviljelijöitä ja metsätyöntekijöitä 53 000.

Tilastokeskuksen tilasto perustuu vuoden 2018 viimeisen viikon tilanteeseen, jolloin työllisiä oli 2,4 miljoonaa. Kriittisissä ammateissa työskenteli 735 000 henkilöä eli 31 prosenttia kaikista työllisistä.

Kriittisissä ammateissa työskenteleviä asui määrällisesti eniten Uudellamaalla, 205 000 henkeä. Pirkanmaalla heitä asui 66 000 ja Varsinais-Suomessa 65 000.

Suhteellisesti, maakunnan kaikkiin työllisiin verrattuna, eniten kriittisten ammattien edustajia oli Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Sotilaiden ja maanviljelijöiden sekä metsätyöntekijöiden jälkeen eniten kriittisten ammattien työllisiä on tilastoissa luokiteltu muihin työntekijöihin, 48 prosenttia, palvelu- ja myyntityöntekijöihin, 43 prosenttia, sekä johtajiin, 38 prosenttia.

Rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöistä vain kaksi prosenttia oli määritelty kriittisiksi.

Valtioneuvosto julkaisi listan kriittisistä ammateista viime keväänä eli koronakeväänä. Tilastokeskuksen tarkastelemat ammatit perustuvat Työ- ja elinkeinoministeriön listaan.

Kriittisiä ammatteja on sata kappaletta.

Lapsiperheellisillä isoimmat osuudet kriittisistä ammateista vuonna 2018 olivat kätilöt, lennonjohtajat, proviisorit, jarru-, turvalaite ja vaihdetyöntekijät ja sairaankuljetuksen ensihoitajat.

Alle kymmenvuotiaiden lasten äitejä oli yhteensä 118 000, joka oli kuusitoista prosenttia kaikista kriittisillä aloilla työskentelevistä henkilöistä. Heidän yleisimmät ammattiryhmänsä olivat sairaanhoitajat , lähihoitajat, ja lasten hoitotyöntekijät.

Vastaavasti kriittisillä aloilla työskenteleviä, alle kymmenenvuotiaiden lasten isiä oli yhteensä 54 000, joka oli seitsemän prosenttia kaikista kriittisillä aloilla työskentelevistä henkilöistä. Yleisimmät ammattiryhmät isillä olivat kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettajat, liha- ja lypsykarjan kasvattajat ja lukion ja peruskoulun yläluokkien opettajat.

Tilastokeskuksen tilastoon kriittisistä ammateista pääsee tästä.