Espoolainen Asla Heiskanen, 19, sai hopeaa matikkaolympialaisissa – "Nautin vain matikasta, join limua ja söin suklaata"

Henkilö: Espoolainen Asla Heiskanen on matematiikkakisojen konkari.

– Saan kyllä fyysisen mitalin, mutta se ei ole vielä tullut postissa, kertoo Kansainvälisissä matematiikkaolympialaisissa hopeamitalin voittanut Asla Heiskanen. Sirkku Aalto

Sirkku Aalto

Miten yksinkertaisista säännöistä voi syntyä niin monimutkaisia rakennelmia, että emme vieläkään pysty hahmottamaan niitä täydellisesti?

Tässä kysymyksessä piilee matematiikan kaunein ydin, sanoo espoolainen matematiikkaharrastaja Asla Heiskanen, 19.

Kansainvälisissä matematiikkaolympialaisissa tänä syksynä mitalin voittanutta Heiskasta kiehtoo se, että ihmiskunta on pohtinut erilaisia matemaattisia ongelmia jo vuosisatoja.

– Ja koko ajan niissä mennään syvemmälle.

Syyskuussa käydyissä matematiikkaolympialaisissa Heiskanen sai eteensä kuusi tehtävää, jotka piti ratkaista kynällä ja paperilla. Edes laskimia ei saanut käyttää apuna.

– Minulle tilanne oli yllättävän rento. En stressannut juurikaan, ja paikan päälle oli tuotu kaikennäköistä naposteltavaa. Nautin vain matikasta, join limua ja söin suklaata, Heiskanen kuvailee kilpailutilannetta.

Nautin suuresti siitä, kun ongelma ratkeaa.

Suomen kuusihenkinen joukkue ratkoi tehtäviä Helsingin yliopiston tiloissa. Kilpailijoita valvoi paikalla yksi kansainvälinen tarkkailija ja muut järjestäjät web-kameroiden välityksellä.

Heiskanen keräsi kilpailutehtävistä 29 pistettä, kun maksimipistemäärä oli 42. Tulos oli Suomen joukkueesta paras ja riitti hopeamitaliin yhdessä niiden kilpailijoiden kanssa, jotka olivat saaneet tehtävistä 24–30 pistettä.

Kilpailutehtävien vaikeutta kuvaa se, että täysiin pisteisiin ylsi matematiikkaolympialaisten yli 600 nuoresta kilpailijasta vain yksi Kiinan joukkueen jäsen.

Matematiikkaolympialaiset ja hopeamitali olivat viime keväänä ylioppilaaksi valmistuneelle Heiskaselle pitkän matematiikkaharrastuksen huipentumia. Hänen kiinnostuksensa matematiikkaan heräsi toden teolla yläkoulussa matematiikkaa ja fysiikkaa painottaneella linjalla.

– Painotuslinjaa vetävät opettajat olivat innostuneita ja kohtelivat meitä tasavertaisina. Ilmapiiri oli mainio. Viimeistään silloin huomasin, että ongelmanratkaisu luonnistui minulta hyvin ja nautin suuresti siitä, kun ongelma ratkeaa.

Matematiikkakilpailut tulivat mukaan kuvioihin yläkoulussa, mutta vasta lukiossa Heiskanen alkoi suuntautua tosissaan kilpailumatematiikkaan.

– Muistaakseni lukion toisella luokalla aloin käydä kisamatikkavalmennuksessa, Heiskanen kertoo.

Parhaillaan Heiskanen suorittaa siviilipalvelusta entisessä opinahjossaan Otaniemen lukiossa. Hänellä on opiskelupaikka Aalto-yliopistossa teknillisen fysiikan ja matematiikan puolella. Se ei ollut hänelle itsestään selvä valinta.

– Teknillinen fysiikka ja matematiikka on enemmän käytäntöön suuntaavaa. Aiheellisesti kiinnostaisi enemmän Helsingin yliopiston puhdas matematiikka, mutta päädyin kuitenkin hakemaan Aaltoon. Haluan mennä kokeilemaan, millaista siellä on.

Työelämässä Heiskanen haluaisi työskennellä yhdessä muiden kanssa, ratkoa vaikeita ongelmia ja käyttää niiden ratkaisemisessa luovuutta.

– Olisi myös tärkeää, että työllä olisi oikeasti väliä.

Eräs toinenkin tulevaisuuden haave musiikkia harrastavalla Heiskasella on.

– Olisi hienoa, jos matematiikkaa voisi jotenkin yhdistää taiteeseen, hän sanoo.

Kuka?

Asla Heiskanen

Syntynyt vuonna 2001.

Asuu Tapiolassa.

Valmistui ylioppilaaksi Otaniemen lukiosta keväällä 2020.

Voitti hopeamitalin Kansainvälisistä matematiikkaolympialaisista vuonna 2020.

Oli mukana Euroopan Tilasto-olympialaisten lukiosarjan voittajajoukkueessa vuonna 2018.

Oli mukana Matemaattisten aineiden opettajien liiton kansallisten matematiikkakilpailuiden finaalissa vuosina 2018, 2019 ja 2020.

Kuuluu Suomen matemaattisen yhdistyksen valmennusjaostosta ja vapaaehtoisista koostuvaan joukkoon, joka valmentaa nuoria Kansainvälisiin matematiikkaolympialaisiin.

Harrastaa rumpujen ja kitaran soittamista sekä säveltämistä.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut