Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen kansanedustaja Pia Kauma toimi vaalitarkkailijana Yhdysvalloissa – "Moni sanoi, että hyvä, kun olette täällä"

Presidentinvaalit: Äänestyspaikoilta ei ollut huolestuttavaa raportoitavaa, Kauma kertoo.

Espoolainen kansanedustaja Pia Kauma (kok.) oli toinen Etyjin yleiskokouksen kahdesta suomalaisesta vaalitarkkailijasta Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa viime viikolla.

Kauma kävi vaalipäivänä kolmella äänestyspaikalla pääkaupunki Washington DC:ssä ja kuudella äänestyspaikalla Arlingtonissa. Työparina hänellä oli Ditmir Bashatin, Albanian entinen ulkoministeri.

– (Kiertämiltäni) äänestyspaikoilta ei ollut huolestuttavaa raportoitavaa, Kauma kertoo.

Kauma hakeutui Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) vaalitarkkailuoperaatioon, koska on Etyjin Suomen valtuuskunnan jäsen. Toinen suomalainen samoissa hommissa oli kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.).

Etyj lähetti Yhdysvaltoihin vaalipäiväksi yhteensä noin 50 vaalitarkkailijaa. Lisäksi Etyjin ihmisoikeuksien toimisto (Odihr) lähetti viitisenkymmentä asiantuntijaansa tarkkailemaan vaaleja pidempiaikaisesti.

Kauma vietti Yhdysvalloissa vajaan viikon ja todisti, kuinka kaupat ja ravintolat vuorasivat ikkunoitaan vanerilla mellakoiden varalta.

– Tämän vuoden aikana miljoonat yksittäiset ihmiset ovat ostaneet käsiaseita. Myös monet naiset ovat hankkineet aseen. Monet yhdysvaltalaiset pitävät tätä perusoikeutenaan, mutta eurooppalaisen vaalitarkkailijan näkökulmasta se, eritoten yhdistettynä mellakointiriskiin, on huolestuttava piirre.

Kauma on toiminut vaalitarkkailijana Yhdysvalloissa myös 2012 ja 2014. Aiempina vuosina hän on toiminut vaalitarkkailijana Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Bosnia-Hertzegovinassa. Juuri ennen Yhdysvaltoja hän johti Etyjin vaalitarkkailijaryhmää Georgiassa.

Koronaepidemian vuoksi lähtö ei ollut tänä vuonna helppo.

– Koronatilanne pohditutti. Mietin, onko rajanylityspaikalla ja äänestyspaikoilla sellainen ryysis, ettei turvavälien pitäminen onnistu.

Vaalitarkkailijoiden tehtäviin kuului muun muassa selvittää miten äänestyspaikoilla on varmistettu, ettei jo äänensä antanut pysty äänestämään toistamiseen. He katsoivat myös, että äänestyslipun saa täyttää rauhassa ja että liikuntarajoitteiset voivat äänestää. Lisäksi tarkkailijat kiinnittivät huomiota siihen, että sähköisillä äänestyslipukkeilla on varajärjestelmä, ettei ääniä mene hukkaan.

Kauma kertoo, että vaalipäivä näytti pääkaupungin äänestyspaikoilla todella hiljaiselta. Jonoja ei juuri muodostunut eikä turvavälien pysymisestä täytynyt olla huolissaan. Massat näyttivät äänestäneen ennakkoon tai postitse.

Vaalitarkkailijat otettiin vastaan lämpimästi.

– Moni sanoi, että hyvä, kun olette täällä. Paikkojen vetäjät arvostivat tätä. Toimme heille turvallisuuden tunnetta.

Päivän jälkeen vaalitarkkailijat koostivat vaaleista yhteisen lausunnon. Siinä nostetaan esille muun muassa henkilöllisyyden todistamiseen liittyvät ongelmat, kun kaikilla ei ole kuvallista henkilökorttia.

Lisäksi huomautettiin vankien äänestämisestä.

– Erilaisissa laitoksissa, kuten vankilassa olevien ja olleiden pitää saada äänestää, Kauma muistuttaa.

– Lisäksi vaalirahoituksen hankkiminen on mennyt överiksi.

Donald Trumpin haastaja Joe Biden on varmistanut taakseen valitsijamiesten enemmistön, mutta presidentti Trump on syyttänyt demokraatteja vaalien varastamisesta. Trumpin mukaan vilppi tapahtuu postiäänten laskennassa, mutta syytöksille ei ole esitetty todisteita. Trump vaati muun muassa ääntenlaskennan keskeyttämistä.

– Kritisoimme tietysti myös tätä, koska demokratiassa ei voi määrätä ääntenlaskua lopetettavaksi. Kaikki äänet pitää laskea, Kauma sanoo.

Kauma on tyytyväinen, että lähti vaalitarkkailijaksi.

– Tällä kertaa vaalitarkkailijoita tarvittiin enemmän kuin yleensä.

–  Nyt asia on herättänyt kiinnostusta myös Suomessa. Yleensä meidän työmme on näkymätöntä puurtamista.