Eeva-Leena Eklundin näyttely Emmassa pursuaa visuaalisia ärsykkeitä – "Melkein mikä tahansa arki inspiroi"

Kuvataide: Emma Espoon modernin taiteen museossa on runsaasti uutta.

Taidemaalari Eeva-Leena Eklund on ensimmäinen suomalainen taiteilija Saastamoisen säätiön ja Emman yhteisessä näyttelysarjassa, jossa ajankohtaiselta ja kiinnostavalta nykytaiteilijalta tilataan teos säätiön taidekokoelmaan.

Saastamoisen säätiön ja Emman yhteiseen näyttelysarjaan kuuluva näyttely on aina esillä samassa tilassa, ja taiteilija suunnittelee teoksensa varta vasten tähän tilaan.

Sarjan aiemmat taiteilijat ovat Tatsuo Miyajima ja Alicja Kwade.

Tuoreen näyttelyn nimi on Eeva-Leena Eklund:).

– Halusin, että nimi on mahdollisimman avoin, taiteilija perustelee nimivalintaa.

Eeva-Leena Eklundin taidetta voi luonnehtia sanoilla hassua, melankolista, veikeää ja värikästä.

Eklund horjuttaa käsitystä siitä, mikä on maalaus.

– Monenlaiset asiat, melkein mikä tahansa arki ja sen havainnointi inspiroi minua.

Eklund on omaperäinen taidemaalari, joka horjuttaa käsitystä siitä, mikä on maalaus. Hän uudistaa ja venyttää käsitystämme maalauksesta ja siitä, mitä kaikkea sen kautta voi ilmaista. Hän tuulettaa sopivan ja epäsopivan rajoja.

Maalaukset pursuvat visuaalisia ärsykkeitä ja ne leikittelevät runsailla väreillä ja tutuilla aiheilla, esimerkiksi kukilla.

Maalausten muodot vaihtelevat. Sarjallisuus on yksi Eklundin tapa työstää aiheitaan.

Myös Eklundin tapa ripustaa maalauksensa on vain tihentynyt vuosien varrella.

Maalauskokonaisuutta täydentävät seinähyllyllä olevat valokuvat ja esineet. Ne ovat päiväkirjatyylisiä muistoja ja muistiinpanoja asioista, jotka kiehtovat taiteilijaa.

Eklundin teoksia kuuluu muun muassa Helsingin taidemuseon, EMMAn, Valtion taideteostoimikunnan ja Jenny ja Antti Wihurin säätiön taidekokoelmiin. Emman näyttely on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely museossa.

Samaan aikaan Eklundin näyttelyn kanssa paljastettiin Kokoelma-näyttelyn uutuuksia, jotka ovat Saara Ekströmin ja Eero Tammen Biblion-mediainstallaatio, Maaria Wirkkalan Tästä eteenpäin -tilausteos sekä Ihminen ja luonto -osio, jossa on teoksia 18 taiteilijalta.

Ihminen ja luonto -osiossa kokemus luonnosta on moninainen ja ristiriitainen. Se kertoo muun muassa luonnon uhanalaisuudesta ja siitä, miten ihminen peilaa itseään luontoon.

Biblion-teos havainnoi kirjoja ja vie kirjastoihin, antikvariaatteihin, varastotiloihin ja kaatopaikoille. Kirjamassat ovat osa historiaamme ja perintöämme – yhdelle korvaamaton aarre, toiselle turha taakka. Biblion-teos on esillä mediatilassa kolmelle seinälle projisoituna.

Maaria Wirkkalan uusi teos Tästä eteenpäin – Beyond this Point (2020) koostuu lasitikkaista ja se on esillä Kosketus-näyttelyn osiossa, joka käsittelee ihmistä, arkkitehtuuria ja rakennettua ympäristöä.

Tikkaat ovat toistuva aihe Maaria Wirkkalan taiteessa. Ne ovat siirtymä eri kerrosten tai tasojen välillä ja muistuttavat siitä, että jotakin on toisella puolella tai näkymättömissä.

Eeva-Leena Eklund:) -näyttely on esillä Emmassa 9.5.2021 asti.

Saara Ekströmin ja Eero Tammen videoinstallaatio Biblion (2019) on esillä ensimmäistä kertaa ja teokseen voi tutustua 25.4.2021 asti.

Maailmalta

Mikä on autojen rooli?

Emmassa on meneillään myös maailmankuulun Elmgreen & Dragsetin näyttely, joka on muuntanut osan Emman betonista näyttelytilaa parkkihalliksi.

Esillä on tätä näyttelyä varten tehtyjä teoksia sekä ikonisia veistoksia kaksikon 25 yhteistyövuoden varrelta.

Parkkihalliteeman kautta taiteilijat käsittelevät heille keskeisiä yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten yksityistämistä, julkista tilaa, queer-identiteettiä ja materialismia.

Näyttelyssä on rap-artistin Paperi T:n kanssa toteutettu video. Elmgreen & Dragset on esillä Emmassa 17.1.2021 asti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut