Viljelypalstat kallistuvat ensi vuonna Espoossa – korotuskaan ei kata kaupungille koituvia kuluja

Espoon kaupungin viljelypalstojen vuokrat nousevat ensi vuonna. Kaikkiaan eri puolilla kaupunkia olevia palstoja on ensi vuonna noin 1 200.

Tähän asti kaikkien palstojen vuosivuokra on ollut sama. Isosta kolme kertaa kolme metrisestä viljelylaatikosta on peritty 48 euroa. Samalla rahalla on saanut vuokralle 10 kertaa 10 metrin viljelypalstan.

Luonnonhoitoyksikön päällikkö Kati Tuura kertoo, että palstoista reilu 1 000 on aarin kokoisia.

– Jatkossa eri kokoiset palstat ovat eri hintaisia. Meille tulevat tarjolle myös pienet palstat ja pienet viljelylaatikot, Tuura selvittää.

Kaupunkitekniikan keskus esitti hintoihin reippaampia korotuksia kuin mihin tekninen lautakunta päättyi. Esityksen mukaan esimerkiksi isoimmasta palstasta olisi peritty 80 euron vuosivuokraa.

Lautakunta päätti, että ensi vuoden alusta aarin vuosivuokra on 65 euroa ja ison laatikon 40 euroa. Uutena tulevan pienen neljä kertaa viisi metrisen palstan vuokra on 50 euroa. Pienestä liikuntaesteisille tarkoitetusta viljelylaatikosta peritään 30 euron vuosivuokraa.

– Vaikka vuokrat nousevat, eivät ne edelleenkään kata palstoista kaupungille aiheutuvia kuluja.

Tänä vuonna viljelypalstoista saadaan kaupungin kassaan tuloja noin 49 000 euroa. Menoja syntyy muun muassa siitä, että palstat ovat edelleen kaupungin hoidossa, josta aiheutuu palkkakuluja.

– Lisäksi tulevat vesi- ja jätekulut ja kunnossapitopuoli, Tuura luettelee.

Kaikkiaan viljelypalstoista kertyy kaupungille kuluvana vuonna menoja noin 185 000 euroa.

Menojen arvioidaan nousevan ensi vuonna 200 000 euroon. Tähän vaikuttaa uuden Silkkiniityn palsta-alueen tulo kunnossapitoon. Tulot jäävät alle 80 000 euron.

Viljelijöiden kanssa tehtävät vuokrasopimukset ovat voimassa toistaiseksi. Uudet vuokralaiset saavat viljeltäväkseen vain yhden palstan. Vanhoilla vuokralaisilla niitä saattaa olla kaksi.

Palstaa haluavia on jonossa toistasataa.

– Uusia alueita saattaa tulla lisää tai vanhojen yhteyteen ehkä voidaan lisätä palstoja, luonnonhoitoyksikön päällikkö arvelee.

Lue myös:

Espoon viljelypalstoille on nyt tunkua, ensi kevääksi luvassa lisäpalstojakin – "Jonottajia tulee joka päivä lisää"

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut