Espoon Kiviruukkiin luodaan bio- ja kiertotalouden keskittymää – Omnia haluaa yhdistää opetusta ja yritystoimintaa
2
Bio- ja kierrätystalouden osaamiskeskittymää Cleantech Garden on tulossa Kiviruukin teollisuusalueelle Länsiväylän varteen. Havainnekuva on Kiviruukin maankäyttöluonnoksesta. APRT
Katso isompi kuvaKivenlahden alueelle Kiviruukkiin suunniteltu koulutus- ja yrityskampus Cleantech Garden näyttää maankäyttöluonnoksen havainnekuvissa tältä. APRT
Hanke: Kiviruukkiin luodaan bio- ja kiertotalouden osaamiskeskittymää.
Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, juhlitaan uudistuvalla Kiviruukin alueella vuonna 2024 bio- ja kiertotalouden osaamiskeskittymän avajaisia.
– Meidän vakaa aikomus on yhdistää Kiviruukissa opetusta ja yritystoimintaa, summaa kuntayhtymän johtaja Sampo Suihko Cleantech Garden -hanketta vetävästä Omniasta.
Omnia on tuomassa alueelle parisentuhatta opiskelijaa, joiden tutkintoihin olisi sisäänrakennettuna kestävän kehityksen näkökulma.
Samalla kampuksella toimisi useita bio- ja kiertotalouden alan yrityksiä.
Kiviruukissa mietittäisiin ratkaisuja muun muassa tulevaisuuden liikkumisen palveluihin ja aiempaa kestävämpiä ratkaisuja esimerkiksi elintarvike- ja ruoantuotantoon, tekstiili- ja muotialalle sekä energiantuotantoon.
Cleantech Gardenin yläkerroksiin tulisi asuntoja, ja asukkaiden olisi vaivatonta hyödyntää opiskelijoiden tarjoamia ravintola-, kau-neudenhoito- sekä liikkumisen ja autonhuollon palveluita.
Vakaa aikomus yhdistää opetusta ja yritystoimintaa.
Omnia on painottanut strategiassaan kestävää kehitystä viimeisen kahden vuoden ajan. Kiviruukissa strategia viedään uudelle tasolle.
– Meidän pitäisi nähdä kauas, Suihko sanoo.
– Olemme koittaneet hakea apua itseämme viisaammilta, yliopiston ja yritysten puolelta sekä kaupungilta.
Suihkon mukaan yritysyhteistyö on oppilaitoksille elintärkeää, sillä ilman sitä oppi jää auttamatta vanhanaikaiseksi.
– Yritykset hakevat tulevaisuudennäkymää ahnaammin kuin me. Meidän pitäisi nähdä, mikä autoteknologia tai mitkä liikkumisen palvelut ovat vallalla vuonna 2027, ettemme kouluta tämän päivän näkymään.
Omnia on siirtämässä Kiviruukkiin muun muassa autoyksikköään Suomenojalta.
Samalle tontille on tulossa myös liityntäpysäköintipaikkoja 300 autolle.
– Kun auton vie parkkiin, voisi siinä yhteydessä tarjota autoilijoille erilaisia palveluja. Vain mielikuvitus on rajana, Suihko miettii.
Bio- ja kiertotalouden keskittymä halutaan luoda metron varteen, sillä hyvä julkinen liikenne on tärkeää kestävän kehityksen näkökulmasta.
Paikan houkuttelevuutta lisäsi se, että alueella toimii jo VTT:n biotekniikkakeskus Bioruukki. Cleantech Gardenia sovitellaan VTT:n tilojen viereen.
– Kun rakensimme Kirkkokadun tiloja Espoon keskuksessa 2008–2010, teimme sen ajan modernia oppimisympäristöä. Koska kampusalue on kuitenkin varsin kaukana irti muusta elämästä, se ei ole luonteva osa kuntalaisyhteisöä, Suihko pohtii.
Cleantech Gardeniin on suunnitteilla myös asuinrakentamista. Suihko kertoo unelmoivansa siitä, että yläkerroksiin voitaisiin rakentaa palveluasuntoja senioreille, jolloin heillä olisi lyhyt matka opiskelijoiden tarjoamien palveluiden ääreen.
– Ettei palvelutaloa rakennettaisi syrjään ja oppilaitosta syrjään, vaan ravisteltaisiin vähän. Cleantech Garden olisi palveluineen avoin ja kutsuva niin asukkaille kuin yrityksille. Tutkimuksen, koulutuksen ja liiketoiminnan ekosysteemistä voisi tulla hyvä ja kansainvälisestikin edelläkävijä.
Suihko toivoo, että Cleantech Gardenin mahdollistama kaava voisi edetä valtuustoon ensi kevään loppupuolella, jolloin suunnittelussa voitaisiin laittaa suurempi vaihde silmään. Lapio on tarkoitus lyödä tosissaan maahan 2022.
– Meillä on paljon täkyjä ulkona. Parhaat jäävät, Suihko uskoo.
– Ja monet asiat ja yritykset ehtivät vielä mukaan.