Osa kaupunginvaltuutetuista epäröi viime metreillä – Espoonjoen rantatörmän terassitalojen kaava hyväksyttiin

Espoonjoen rantatörmälle on suunniteltu ilmakuvaan sijoitetun kaltaisia taloja. Espoon kaupunki

Paavo Rantalainen

Useassa vaiheessa yksimielisesti hyväksytyt kaavasuunnitelmat Espoon keskuksessa saivat osan kaupunginvaltuustoa epäröimään vielä päätöksenteon viime metreillä.

Espoon valtuusto hyväksyi maanantai-iltana uuden asemakaavan Espoonjoen rantamaisemiin vastapäätä kirkollisia miljöitä kuten hautausmaata.

Espoonjoen rantatörmälle on suunniteltu terassitaloja, jotka nousevat kuusikerroksisiksi ylös mäkeä päin mentäessä.

Uusia asukkaita alueen valmistuessa arvioidaan muuttavan noin 400. Alue on myös kaupungin maata, joten Espoo pääsee aikanaan tonttikaupoille.

Kaavasuunnittelu aloitettiin vuonna 2015. Kun kaavaehdotus tuli viime kuussa kaupunginhallitukseen, hanke kohtasi uutta arvostelua.

Tämä heijastui myös valtuustoon. Vihreät esittivät kaavan palauttamista uuteen valmisteluun.

Palautusesityksessä rakentamista pidettiin arvokkaassa kulttuurimaisemassa liian massiivisena ja uusien talojen sijaintia lähellä Espoonjoen rantaa arveluttavana.

Palautusesitys ei mennyt läpi, vaan se hävisi äänestyksen 18–52. Kaava hyväksyttiin lopulta yksimielisesti.

Valtuusto hyväksyi kuitenkin vihreiden esittämän toivomusponnen yksissä tuumin. Siinä toivotaan, että uudet rakennukset soveltuvat hyvin kulttuurimaisemaan ja sijoitetaan mahdollisimman kauaksi jokirannasta.

Tällä hetkellä alueella on neljä 1940–50-luvuilla rakennettua pientaloa ja 1960-luvulla rakennettu Espoon VPK:n toimitalo.

Pappilantiellä on kolme järjestöjen käytössä olevaa 1900-luvun alkupuolen puutaloa. Alueen vanhat rakennukset on suojeltu.

Kaava-alue on pinta-alaltaan noin 8,5 hehtaaria.

Alueen kaavoitus on lähtenyt liikkeelle viitisen vuotta sitten yksityisten maanomistajien aloitteesta.

Hankkeen takana on YIT Rakennus Oy, jolla on sopimukset alueen maanomistajien kanssa. Espoon kaupunki on yksi maanomistajista.

Espoo on tehnyt neljän maanomistajan kanssa sopimukset, joilla kaupunki saa noin miljoona euroa ja joitakin pienehköjä alueita, jotka jäävät puistoiksi.

Alueen kaavoitus herätti arvostelua jo muutama vuosi sitten. Espoon ympäristöyhdistys reagoi uudestaan viime kuussaa ja oli yhteydessä muun muassa kaupunginhallituksen jäseniin.

Arvokkaaseen kulttuurimaisemaan tuomiokirkon ja hautausmaan viereen ja joen herkkään ympäristöön, missä esimerkiksi lepakot ruokailevat, ei tule rakentaa kaavan esittämää kerrostalokompleksia, ympäristöyhdistys vetosi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut