Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona lykkää Matinkylän uuden hotellin avajaisia – "Koko alan toiminta on sumun peitossa"

Talous: Hotellien työntekijöitä on edelleen lomautettuna Espoossa.

Koronakriisi on tänä vuonna iskenyt rajusti hotelleihin. Alan näkymät ovat yhä epävarmat myös Espoossa, kuvailee osa kaupungissa sijaitsevien hotellien edustajista.

Uuden Hotel Mattsin oli tarkoitus avata ovensa Matinkylässä vielä tänä vuonna, mutta korona siirsi Kassiopeia Hotels & Restaurants -ketjuun kuuluvan hotellin avajaiset ensi vuoteen.

– Koko alan toiminta on sumun peitossa. Hotellien käyttöasteet eivät ole kovin korkeita, sanoo ketjun operatiivinen johtaja Helena Sopen-Luoma.

Metroaseman sisäänkäynnin tuntumassa sijaitsevan hotellin uutuuttaan kiiltävä aula ja ravintola olivat vielä viime viikolla varsin tyhjiä.

– Korona vaikuttaa kalustetoimituksiinkin, joten tarkkaa avauspäivää ei voi vielä antaa, Sopen-Luoma kertoo.

Hotellin on avauduttuaan määrä työllistää reilut 30 työntekijää.

Olisi toivottavaa, että yritykset sallisivat matkustamisen.

Korona ja sen mukanaan tuomat matkustusrajoitukset ovat ajaneet hotelleja vaikeaan tilanteeseen, kun ulkomaisia turisteja, liikematkailijoita sekä kokous- ja kongressimatkailijoita ei ole yöpynyt niissä entiseen tapaan.

– Tällä hetkellä matkustus on pääosin kotimaisten matkailijoiden varassa. Pääkaupunkiseudulla näkyy kansainvälisten matkailijoiden puuttuminen, kertoo Kilossa sijaitsevan Scandic Espoon hotellinjohtaja Otto Puranen.

Samaa sanoo Espoossa tällä haavaa vain Original Sokos Hotel Tapiola Gardenia auki pitävän Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Härmälä. Hänen mukaansa ulkomaisten matkailijoiden majoitukset yhtiön Espoon-hotelleissa ovat pudonneet yli 90 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

– Pääsääntöisesti asiakkaat ovat kotimaisia, koska ulkomaan matkustusta rajoitetaan vahvasti, Härmälä kertoo.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara arvioi, että pääkaupunkiseudun hotellien liikevaihto laskee tänä vuonna noin 70 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Monet työntekijät ovat yhä lomautettuina.

Näin on myös Espoossa, vaikka koronan takia keväällä kiinni menneitä hotelleja onkin taas avattu.

– Meillä on koronatilanteesta johtuen edelleen lomautuksia, kertoo elokuussa uudestaan auenneen Scandic Espoon Otto Puranen.

Henkilökuntaa on yhä lomautettuna myös Sokotel Oy:n Espoon-hotelleissa. Niistä sekä Tapiola Garden että Radisson Blu Hotel Espoo sulkeutuivat keväällä.

Tapiola Garden avasi uudestaan elokuussa, mutta sen käyttöasteet ovat Sokotel Oy:n Jarkko Härmälän mukaan pudonneet yli 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Radisson Blu Otaniemessä pysyy kiinni ainakin tammikuulle asti.

– Avautuminen riippuu varausten aktiivisuudesta, Härmälä kertoo.

Korona-aika on ajanut hotelleja houkuttelemaan asiakkaita myös esimerkiksi etätyöskentelijöistä.

Scandic-hotelliketju tarjoaa etätyöhön ja -kokoontumisiin tarkoitettuja palveluita, kuten vuokrattavia työpisteitä, päivähuoneita sekä kokousten ja muiden tapahtumien suoratoistamista.

Myös Tapiola Garden markkinoi verkkosivuillaan mahdollisuutta työskennellä hotellissa. Yritysasiakkaiden paluuta kuitenkin odotetaan.

– Näkymä on hyvin sumuinen. Olisi toivottavaa, että yritykset sallisivat matkustamisen. Meidän kaikkien on opittava elämään tämän uuden arjen kanssa, Sokotel Oy:n Jarkko Härmälä katsoo.

Hotel Matts toivoo aikanaan asiakkaita ainakin Länsiväylän varrella sijaitsevien yritysten vieraista, urheilijoista ja kansainvälisistä matkailijoista.

– Kuten varmasti jokainen meistä, toivoisimme tietysti koronatilanteen pikaista helpottumista, Scandic Espoon Otto Puranen kertoo tulevaisuuden toiveista.