Kalajärvi saa 40 miljoonan euron koulukeskuksen, säästöpaineet viemässä maalämmön ja isomman liikuntasalin

Kalajärvelle tulevan uuden koulurakennuksen 602 oppilaalle on määrä valmistua kesällä 2023, päiväkodin ja nuorisotilan kesällä 2024. Havainnekuva. Projekt Kuubis
Katja Riihola

Katja Riihola

Kalajärven uuden koulurakennuksen liikuntasali nytkähti maanantaina eteen päin alkuperäistä pienempänä, kun kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto hyväksyi Kalajärven koulu- ja päiväkotihankkeen karsitun suunnitelman.

Karsittu esitys voitti äänin 5–4. Asia etenee kaupunginhallituksen ja valtuuston käsittelyyn.

Aiemmin hyväksytyssä hankesuunnitelmassa salin sisämitat olivat 21 x 37 metriä. Nyt vapaiksi sisämitoiksi on tulossa 20 x 33 metriä.

Suunnitelmaa päivitettiin, koska hanke muuttui kokonaan uudisrakennukseksi. Päivityksellä haettiin kustannussäästöjä.

Kalajärvellä on odotettu isoa salia. Esimerkiksi Pohjois-Espoon asukasfoorumin facebook-sivuilla julkaistiin pienennyspäätöksen jälkeen harmistuneita kommentteja.

Tila- ja asuntojaoston puheenjohtaja Henna Partanen (vihr.) äänesti liikuntasalin alkuperäisen koon säilyttämisen puolesta.

 Koulun käyttöön sali varmasti on riittävä.

– Tämä soveltuu nyt salibandyn pelaamiseen 1–3-luokkalaisille, mutta sitä vanhemmille tietääkseni ei, Partanen sanoo.

Salin pitää olla toimiakseen hieman isompi, kuin mitä itse pelikenttä vaatii sillä reunoille tarvitaan tilaa.

– Muutamat kentän lisämetrit olisivat mahdollistaneet monien eri lajien täysimittaiset kentät. Jos kenttä tehtäisiin pari metriä isompana, voisivat futsalin, salibandyn ja lentopallon juniorijoukkueet käyttää sitä.

Partanen muistuttaa, että Keski- ja Pohjois-Espoon yleiskaava on kasvattamassa aluetta ja uudishanketta kannattaisi ajatella pitkän aikajänteen investointina. Pohjois-Espoosta puuttuu iso liikuntasali, jota paikalliset urheiluseurat voivat käyttää.

– Koulun käyttöön sali varmasti on riittävä, mutta tässä olisi ollut mahdollisuus tehdä Kalajärven alueelle kerralla toimiva ja monikäyttöinen liikuntahalli ja vahvistaa siten Kalajärven palveluja.

Koulun, päiväkodin ja nuorisotilan sisältävän uudishankkeen on arvioitu maksavan 39,6 miljoonaa euroa. Tämä on 3,9 miljoonaa euroa sille varattua enemmän. Karsittu hankesuunnitelma laskee kustannuksia 2,57 miljoonalla eurolla. Myös ulkoliikuntakentästä on tulossa aiempaa pienempi. Lisäksi ollaan luopumassa maalämpöjärjestelmästä ja tilojen viilennyksestä sekä aurinkopaneeleista.

Espoon valtuustoryhmät sopivat aiemmin syksyllä, että kaupungin investointikattoa lasketaan kymmenellä prosentilla nykyisestä kaupungin huonon taloustilanteen vuoksi. Talouden sopeutusohjelmasta ulkopuolelle jäivät vihreät, vasemmistoliitto ja siniset.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut