Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löytyikö kumppani netistä? Tutkimuksen mukaan lastenhankinta on silloin mielessä useammin

Seurustelukumppanin tapaaminen verkossa on yhteydessä lastenhankinta-aikeisiin ja ensimmäisen lapsen saamiseen, tiedottaa Turun yliopisto. Kumppanin tapaaminen verkossa on yhteydessä paitsi perheellistymiseen, niin myös suhteen päättymiseen, kun verrataan toisiinsa niitä jotka tapaavat kumppanin verkossa ja niihin jotka tapaavat kumppanin muulla tavoin. Parisuhdetyytyväisyys ei ole yhteydessä siihen, missä kumppani on tavattu.

Tulokset osoittavat lisäksi, että ikäluokkien välillä on eroa. Vanhimman ikäluokan lapsettomista vastaajista internetissä kumppaninsa tavanneet saivat todennäköisemmin ensimmäisen lapsen tutkimuksen seurantavälillä kuin kasvokkain seurustelukumppanin tavanneet lapsettomat vastaajat. Verkossa tavanneet nuorimman ikäluokan vastaajat kertoivat harkitsevansa perheellistymistä, mutta parisuhde päättyi todennäköisemmin kuin kasvokkain kumppaninsa tavanneilla henkilöillä.

– Tämä saattaa liittyä siihen, että nuoremmat verkon välityksellä kumppanin löytäneet ovat epäyhtenäisempi joukko parisuhdetavoitteidensa osalta, kun taas vanhemmat verkossa tavanneet etsivät useammin pysyvää parisuhdetta, Turun yliopiston tutkija Mirkka Danielsbacka kertoo tiedotteessa.

Nykyisin yhä useampi tapaa tulevan kumppaninsa internetin välityksellä. Vaikka verkkodeittailua ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä on tutkittu jokseenkin paljon, vähemmän on tutkittu sitä, onko kumppanin tapaaminen verkossa yhteydessä perheellistymiseen, parisuhdetyytyväisyyteen tai vastaavasti parisuhteen päättymiseen. Tutkimuksen tulokset perustuvat laajaan Saksassa kerättyyn seuranta-aineistoon. Tutkimusta tekivät Danielsbackan lisäksi Turun yliopiston tutkija Antti O. Tanskanen sekä Francesco Billari Bocconin yliopistosta Italian Milanosta.