Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon ensi vuoden talousarvio nuijankopautusta vaille valmis – vasemmistoliitto ja perussuomalaiset irtaantuivat budjettisovusta

Espoon ensi vuoden talousarvio on käytännössä nuijankopautusta vaille valmis. Espoon suurimmat valtuustoryhmät ovat viime päivien neuvotteluissa sopineet asiasta.

Perinteisesti valtuustoryhmät tekevät kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen omat puumerkkinsä ja lisäävät määrärahoja muutaman miljoonan verran sekä ottavat kantaa kaikkein puhutuimpiin säästökohteisiin.

Tällä kertaa neuvotteluissa sovittiin, ettei pieniä kirjastoja ja kouluja suljeta ensi vuoden aikana.

Siten Viherlaakson lakkautusuhan alla ollut kirjasto saa jatkaa joissakin pysyvissä tiloissa.

Investointiohjelmassa varattiin rahaa muun muassa Niipperin koulun siirtokelpoisiin liikuntatiloihin sekä Jupperin koulun ja Leppävaaran lukion suunnitteluun.

Lisärahaa päätettiin varata muun muassa perusopetuksen ja lukion tuntiresursseihin, taiteen perusopetukseen ja vanhusten palveluihin.

Valtuustoryhmien neuvottelut nostavat Espoon menoja ensi vuonna noin 8,4 miljoonaa euroa verrattuna kaupunginjohtajan budjettiesitykseen.

Suurin potti neuvottelujen tuloksista, kuusi miljoonaa euroa lisätään sivistystoimen budjettiin.

Sosiaali -ja terveyspalvelut saavat aiempaan esitykseen verrattuna noin kaksi miljoonaa euroa lisää. Sillä hoidetaan muun muassa koronan myötä kasvaneita jonoja palveluihin.

Neuvotteluissa ei lisätty vain menoja, uusia säästöjäkin löydettiin noin kolmen miljoonan euron edestä. Punakynää käytetään hallintokuluissa ja toimitilojen vuokramenoissa. Muun muassa kaupungin matkustus- ja majoituskuluista leikataan 1,6 miljoonaa euroa.

Mukana sopimuksessa ovat valtuustoryhmät vasemmistoliittoa ja perussuomalaisia lukuun ottamatta.

Perussuomalaisten paikallisjärjestön tiedotteen mukaan syy budjettisovusta irtautumiseen oli se, etteivät heidän maahanmuuttoon liittyneet esityksensä saaneet vastakaikua muilta puolueilta. Vasemmistoliitto puolestaan kertoo Facebook-sivuillaan, että syy neuvotteluista irtaantumiselle oli valtuuston enemmistön päätös sopeuttaa taloutta pääosin palveluista leikkaamalla ja laiminlyömällä tulopuolen vahvistamista.

Espoon kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 3. joulukuuta.