Influenssarokotuksilla ennätyksellinen kysyntä Espoossa – ”On mahdollista, ettei riitä tänä vuonna kaikille”

Influenssa: Espooseen on saatu 57 000 rokotetta, johtava ylilääkäri kertoi viikolla.

Influenssarokotuksia on haettu Espoossa ennätykselliseen tahtiin.

Johtava ylilääkäri Anu Mustakari Espoon kaupungilta kertoo, että rokotteen oli marraskuun puoleen väliin mennessä ottanut jo reilut 23 000 espoolaista.

– Näyttää siltä, että kysyntää on poikkeuksellisen paljon.

Espoossa on arvioitu, että influenssarokotteen haluaa tämän vuoden puolella 69 900 riskiryhmään kuuluvaa.

Tähän mennessä Espooseen on saatu 57 000 rokotetta, Mustakari kertoi tiistaina.

Kaupunki rokottaa muun muassa terveysasemillaan ja neuvoloissaan maksutta influenssan riskiryhmään kuuluvia. Rokotteet tulevat terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kansallisen rokotusohjelman kautta.

Täytyy toivoa, että riittävyys on THL:n tasolla arvioitu oikein.

Vuosi sitten loka–maaliskuussa Espoossa rokotettuja riskiryhmiin kuuluvia oli kaikkiaan 65 600.

– Haluaisin uskoa, että meille on varattu ainakin tuo 65 600 rokotetta. Olisi kummallista, jos saisimme vähemmän.

Mustakarin mukaan painetta julkiselle puolelle voi lisätä se, että rokotteet ovat loppuneet monilta yksityisiltä lääkäriasemilta.

– Jos käy niin, että saamme suunniteltua 70 000 vähemmän, meidän on alettava laittaa ajanvarausta kiinni, Mustakari miettii.

Tähän mennessä rokotuksen Espoossa saaneista vähän vajaa puolet on lapsia, ja vähän yli puolet aikuisia riskiryhmäläisiä ja yli 65-vuotiaita, joiden katsotaan lukeutuvan ikänsä puolesta influenssan riskiryhmään, Mustakari kertoo.

– Nyt näyttää hyvältä. Olisimme rokottamassa enemmän espoolaisia kuin koskaan nopeammin kuin koskaan. Täytyy vain toivoa, että riittävyys on THL:n tasolla arvioitu oikein, Mustakari sanoo.

Tänä vuonna influenssarokotuksia annetaan koronaepidemian vuoksi Espoossa ainoastaan ajanvarauksella. Aikaisempina vuosina rokottamista on voitu nopeuttaa järjestämällä rokotustilaisuuksia, jonne on voinut mennä ilman ajanvarausta.

Meneillään olevasta rokoterumbasta haetaan oppia myös koronarokotteen antamiseen tulevaisuudessa, sillä jättioperaatio saattaa tulla kuntien hoidettavaksi.

– Tässä on kuivaharjoittelun makua siihen, miten 280 000 espoolaisen rokottaminen hoidettaisiin. Peilaamme näitä asioita ja otamme opiksi toimintatavoista ja käytännöistä, Mustakari sanoo.

Viikolla 50 Espoossa on tarkoitus viettää rokotuskampanjaviikkoa. Viikon aikana lisähenkilökuntaa irrotetaan influenssarokotuksia hoitamaan ja rokotettavaksi pääsee myös lauantaina.

– Kyllä rokotteen ottamista on pidetty tärkeänä riskiryhmään kuuluville. Covid voi iskeä pahasti sellaiseen, joka on hiljattain sairastanut hengitystieinfektion. Covid ei ole tervetullut vajaakuntoiseen kehoon. Rokotesuoja on tärkeää huolehtia kuntoon, Mustakari sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntijan Mia Kontion mukaan on mahdollista, ettei influenssarokotteita riitä tänä vuonna kaikille riskiryhmiin kuuluville.

– Tämä on mahdollista, jos kysyntä nousee kovasti.

– Tällä hetkellä valtaosaa rokotteista ei kuitenkaan ole vielä annettu, Kontio sanoi tiistaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tilannut tälle kaudelle noin 1,7 miljoonaa kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvaa influenssarokotetta.

Kansallisen rokotusohjelman kautta annettavat influenssarokotteet on tarkoitettu riskiryhmiin kuuluville suomalaisille ja ne ovat ottajilleen ilmaisia.

Rokotteet on jaettu kunnille ja sairaanhoitopiireille noin 60 lääkekeskuksen ja sairaala-apteekin kautta.

Rokotetilaukset on tehty alkuvuodesta ennen koronaepidemian syttymistä aiemman menekin perusteella, Kontio kertoo.

Määrä on samaa tasoa kuin viime vuosina.

Kontio kertoo, että suurin influenssan riskiryhmä ovat yli 65-vuotiaat ja perinteisesti heistä noin puolet ottaa rokotteen.

– Emme tilaa rokotteita kaikille riskiryhmiin kuuluville, vaan sen mukaan mitä kysyntä on ollut.

– Rokotteet ovat kalliita ja yleensä noin 200 000 rokotetta on jäänyt ylikin, Kontio kertoo.

Influenssarokotteet loppuivat monilta yksityisiltä lääkärikeskuksilta jo marraskuun alkupuolella. Esimerkiksi lääkärikeskus Mehiläinen ja Terveystalo kertovat sivuillaan, ettei influenssarokotetta ole enää saatavilla.

Kontio kertoo, että rokotteet ovat loppuneet jo myös osasta apteekkeja.

– Olemme saaneet rokotetuottajilta tietoa, ettei rokotetta ole enää saatavilla, Kontio kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut