Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä laita tätä ainetta missään nimessä astianpesukoneeseen: "Voi pahimmillaan rikkoa"

Etätöiden ja -opiskelun vuoksi kotona syöminen on lisääntynyt korona-aikana. Samalla tiskin määrä on saattanut kasvaa ja astianpesukone on voinut joutua koville.

Vääränlainen astianpesukoneen käyttö voi pilata niin astiat kuin laitteenkin. Koneeseen ei kannata laittaa kaikkia keittiövälineitä.

– Esimerkiksi leikkuuveitset tylsyvät nopeammin koneessa ja puiset kapustat saattavat halkeilla ja imevät itseensä koneen pesuainetta. Myös jotkut muoviastiat saattavat mennä muodottomiksi. Lisäksi myös hopealusikat voivat tummua koneessa, kristalliastiat hajota ja valurauta-astiat ruostua, rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku sanoo tiedotteessa.

Jos astiat eivät peseydy kunnolla, syy saattaa olla likaisessa koneessa. Puhdistukseen on Hakun mukaan tärkeää käyttää vain koneen puhdistukseen tarkoitettua ainetta, eikä esimerkiksi käsitiskiainetta.

– Käsitiskiaine vaahtoaa ja voi pahimmillaan rikkoa koko astianpesukoneen, Hakku muistuttaa.

Hakku antaa vinkin myös energian säästämiseen.

– Usein ihmiset yhä esipesevät astiat ennen koneeseen laittoa ja tämä on turhaa, sillä se kuluttaa energiaa ja vettä, kun ihmiset huuhtelevat astiat juoksevan veden alla ennen astianpesukoneeseen laittoa. Nykyaikaiset tiskikoneet kyllä pystyvät hoitamaan huuhtelun. Isot ruuantähteet tulee toki laittaa biojäteastiaan ennen astian koneeseen laittamista, Hakku sanoo.

Näin puhdistat astianpesukoneen oikein

1. Mikäli koneessa on astioita, ota astiat ensin pois.

2. Tutustu koneen huolto- ja käyttöohjeisiin.

3. Ota tiskikoneen alakori pois, jos mahdollista – näin pääset helpommin puhdistamaan konetta.

4. Irrota siivilät ja suihkuvarret, pese ne ja laita takaisin. Laita myös alakori takaisin. Pyyhi tiivisteet sekä koneen ulkosivu.

5. Jos koneen pesutilassa on havaittavissa rasva- ja kalkkisaostumia, laita pesuainelokeroon konetiskiainetta ja pese kone ilman astioita pesuohjelmalla, jonka lämpötila on mahdollisimman korkea. Suositeltavaa on myös välillä pestä kone erityisillä astianpesukokoneiden puhdistusaineilla, jotta koneen pesuteho pysyisi hyvänä.

6. Parhainta huoltoa on pitää kone puhtaana, mutta jos siihen tulee toimintahäiriö, voi sen koittaa selvittää itse käyttöohjeiden ja vikailmoitusten antamien koodien avulla. Vikakoodi tulee näyttöön, jonka jälkeen katsotaan ohjekirjasta mitä se tarkoittaa ja mitä tulee tehdä. Jos toimet eivät auta, pyydä paikalle ammattilainen.

Lähde: JM Suomi