Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko sinunkin saunankiukaassasi tämä turvariski? – Yllättävän yleistä Suomessa

Juttu on julkaistu alun perin kahdessa osassa 13.3.2018/17.3.2018

Yllättävän monessa suomalaisessa saunassa piilee odottamaton vaara, joka liittyy saunankiukaisiin. Pelastustarkastuksia tekevät asiantuntijat ovat havainneet, että varsin useaan kiukaaseen on ladottu liian vähän kiuaskiviä.

Pieni kivimäärä selittyy sillä, että valmiskiuaspaketit sisältävät saunankäyttäjän kannalta liian vähän kiuaskiviä. Jos kiuaskiviä on uudessa kiukaassa liian vähän, moni saunoja saattaa jättää lisäkivipaketin ostamatta kokonaan.

Tämä taas voi johtaa siihen, että kiukaaseen ei myöhemminkään muisteta ostaa riittävää kivimäärää.

Turvallisuusyhtiö Safetumin asiantuntija nosti kivien puutteen esille äskettäin sosiaalisessa mediassa yhtenä yllättävän yleisenä riskinä.

Safetumin toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin vahvistaa ilmiön olemassaolon.

Sähkökiukaisiin kuuluu laittaa 5–10-senttisiä kiviä ja puulämmitteisiin sitten astetta suurempia.

Tuotantojohtaja Manu Nummela, Narvi

– Jos kiuaskiviä on liian vähän, sähkönkulutus voi kasvaa, kun kiukaan lämmitysaika kasvaa. Myös kiukaan toimintakunto on syytä tarkastaa säännöllisesti.

– Kivet on uusittava riittävän usein ja lisäksi pienet kivensirut on poistettava vastusten välistä. Näillä hoitotoimilla voidaan lisätä kiukaan ikää ja turvallisuutta, Jurvelin korostaa.

Suomen Saunaseuralla on kaikkiaan neljä savusaunaa ja kaksi ulospäinlämpiävää saunaa. Näiden saunojen lämmittäjänä toimii Ari-Pekka Paavola. Hän ei suhtaudu suopeasti vajaisiin kiukaisiin.

– Kuulostaa suoraan sanottuna vedätykseltä, että kiuasvalmistajat myyvät tällaisia vajaita paketteja. Ei siinä ole mitään järkeä, että kiukaanostajan pitää heti uudestaan lähteä kauppaan ostamaan lisäkivipakettia, Paavola arvioi.

Hänen mukaansa sähkösaunojen osalta on äärimmäinen minimi se, että kivet peittävät kiukaan vastukset. Paljaana olevat vastukset voivat Paavolan mukaan pahimmassa tapauksessa jopa kärähtää, jos löylyvesi osuu niihin suoraan jatkuvasti.

Kiuaskivet tulisi Paavolan mukaan lisäksi vaihtaa riittävän usein.

– Jos sähkösaunaa lämmitetään kerran viikossa, silloin kivet pitäisi uusia noin puolentoista vuoden välein. Jos taas sauna lämpiää useammin, silloin kiviäkin pitää vaihtaa tiuhempaan tahtiin, Paavola muistuttaa.

Saunaseuran kuudessa kiukaassa on kussakin kahdeksansataa kiloa kiviä. Ne uusitaan keskimäärin neljän tai viimeistään kuuden kuukauden välein.

– Omassa kiukaassani olen käyttänyt normikivien lisäksi Yhdysvalloista tuotuja huokoisempia kiviä. Ne tavallaan imevät sisäänsä vettä ja luovuttavat vesihöyryä pidempään kuin tavalliset kiuaskivet, Paavola kertoo.

Suomalaisilla kiuasvalmistajilla on ongelmasta tyystin toisenlainen näkemys.

– Ongelma on kyllä pikemminkin siinä, että kiukaan ostaneet eivät osaa latoa kiviä oikein. Ei ole mikään ihme, että kiukaat jäävät tietyllä kivimäärällä vajaiksi, jos kiviä sullotaan kiukaaseen liian tiukkaan, sanoo Narvin tuotantojohtaja Manu Nummela.

Nummelan mukaan oikeaoppinen täyttötapa on loppupeleissä varsin erikoinen.

– Jos toimittaisiin parhaalla mahdollisella tavalla, kivet pitäisi vain kaataa suoraan kiukaaseen ja jättää silleen. Ideana ei siis ole tunkea kiviä mahdollisimman paljon, vaan latoa niitä ilmavasti. Ilman tulee kiertää kivien välissä.

Nummelan mukaan kiukaat voivat jäädä vajaiksi myös siksi, ettei kiukaan ostaja osaa hankkia oikeankokoisia kiviä.

– Sähkökiukaisiin kuuluu laittaa 5–10-senttisiä kiviä ja puulämmitteisiin sitten astetta suurempia.

– Erilaisia kiuasmalleja on olemassa niin runsaasti, että mitään yleispätevää ohjetta sopivasta kivimäärästä ei voi antaa. Pienimpiin sähkökiukaisiin mahtuu parikymmentä kiloa, mutta tavanomainen yhdeksän kilowatin kiuas vetääkin jo tuollaiset 150 kiloa kiviä, Nummela laskee.

Toinen monista suomalaisista kiuasvalmistajista on Ikikiuas, jonka kiukaita myydään vuodessa noin 2 500. Ikikiukaan kuluttajamyynnistä vastaava Johanna Ritala kertoo, että yrityksen kiuastoimitukseen ei kuulu kiviä lainkaan.

– Ilman muuta annamme ostajalle tarkat ohjeet siitä, kuinka paljon ja minkä kokoisia kiviä kuhunkin kiukaaseen tulee käyttää, Ritala mainitsee.

– Myös kiukaan huolto on syytä muistaa. Esimerkiksi murentuneet kivet rasittavat sähkökiukaiden vastuksia ja voivat aiheuttaa pahimmillaan jopa palovaaran.