Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"

Juttu on julkaistu alun perin 1.7.2020

Ravintolan liikeidean keski-ikä on nykyään jotain noin viisi vuotta. Sitten on paikkoja, jotka ovat pysyvää stadia, ja joissa pitäisi käydä ainakin kerran elämässä.

Missä? Yhdeksän ravintoloiden ja kulttuurin suurkuluttajaa antoi vinkit. Tässä kymmenen lista:

Ani. Telakkakatu 2:ssa jo vuodesta 1982 toiminut turkkilainen ravintola. Nykyinen isäntä ja kokki Ismail Turhon Ugucu on pitänyt sitä vuodesta 1995.

Kokkaamisen hän aloitti 12-vuotiaana. Ennen Suomeen tuloa vierähti seitsemän vuotta New Yorkissa. Alan ammattikokemusta on kertynyt 45 vuotta.

– Aina pitää olla jotain uutta, mutta seisovaa pöytää on muutettu vain hienovaraisesti. Loppuvuodesta listoille tulee ottomaanien ruokia, Ugucu sanoo.

Hän lupaa ravintolaan myös itämaista tanssia.

Botta. Töölönkadun, Museokadun ja Dagmarinkadun kulmauksessa on ollut ravintolatoimintaa vuodesta 1912. Manalan keittiö ruokkii nälkäiset yötä myöten. St. Urho’s Pub on oluenystävien mekka. Vastapäätä löytyy Jaskan grilli.

Cella Fleminginkatu 15:ssa edustaa perinteistä kalliolaista ravintolakulttuuria vuodelta 1969, jolloin keskiolut vapautui. Hurja maine on kuitenkin historiaa. Aikuinen löytää vaikka stadin silakkapihvit.

Elite. Mika Waltarin puiston hillitty porvarillinen klassikko vuodesta 1932, jolloin kieltolaki kumottiin. Taiteilijakoti Lallukan läheisyys tuo tunnelmaa. Elokuvan ystävä voi syödä Matti Pellonpään pöydässä Tauno Palon pihvin.

Karl Johan Yrjökatu 21:ssä on kuin kaupunkiin kätketty salaisuus. Klassikkoja ja husmanskostia (hyvää ruokaa tarkoittava sana, jolle ei ole suomeksi vastinetta). Sisäelimiä, vorschmackia ja vuoden huipennuksena lipeäkalaillat. Hinta/laatusuhteeltaan huippuhyvät lounaat jo yli 30 vuotta.

Palma de Pyy eli Pyysaaren ravintola. Laajasalon ja Kulosaaren välissä jo vuodesta 1952. Helsingin työväen pursiseuran kotipesään pääsee veneellä ja kävelysiltaa. Erittäinen perinteinen ruokalista, muun muassa harvinaiseksi käyneitä lämpimiä voileipiä.

Savoy avattiin Eteläesplanadi 14:ään vuonna 1937 ja oli marsalkka Mannerheimin kantapaikkoja. Nyt ravintolaa johtaa Lontoossa huippumaineeseen noussut chef patron Helena Puolakka.

– Siellä jokaisen tulisi käydä ainakin kerran elämässään, sanoo pitkän uran johdon sihteerinä tehnyt Arja Porvali.

Näin Porvali perustelee: Yksi pitkäaikaisimmista ravintoloista Helsingissä. Kautta aikojen keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaista ja sijainti erinomainen.

Sea Horse Kapteeninkatu 11:ssä on ruokkinut ja juottanut Etelä-Helsinkiä vuodesta 1934.

Voit törmätä julkkiksiin. Silakoistaan kuuluisassa paikassa kannattaa kokeilla myös kateenkorvaa.

Zetor Mannerheimintie 3-5:ssä oli Elannon neronleimaus törmäyttää city ja lande lamavuosina. Sakke Järvenpään sisustus ja traktorimiehen pihvi (300 grammaa) täyttävät 30 vuotta 6.12.2021. Sitä odotellessa sahtiakin saa.