Espooseen esitetään uutta johtamismallia – kaupunginjohtajan virasta määräaikainen ja toimialojen nimiä uusiksi

Jos esitys Espoon uudesta johtamismallista toteutuu, valitaan nykyisen kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän seuraaja määräajaksi. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Paavo Rantalainen

Espoo päätti vuosi sitten, ettei se valitse kaupungin johtoon pormestaria ensi vuoden kuntavaaleissa. Samalla kuitenkin päätettiin, että Espoon viranhaltija- ja luottamushenkilöorganisaatiota uudistetaan.

Suunnittelutyötä on tehty tämän vuoden mittaan ja kaupungin organisaatiokaavioita pyöritelty uuteen asentoon. Espoon kaupunginhallitus käsitteli maanantaina ensimmäistä kertaa esityksiä ja päätti jättää asian pöydälle kahdeksi viikoksi.

Kovin mullistavaa ei organisaation uudistamisessa ole odotettavissa. Johtavien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden lukumäärään ei ole juurikaan tarkoitus kajota.

Alustavien esitysten mukaan kaupunginjohtajan virasta on tarkoitus tehdä määräaikainen. Siten seuraava kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän jälkeen valittaisiin seitsemäksi vuodeksi, jonka jälkeen voidaan sama henkilö valita vielä kaksi kertaa nelivuotiskaudeksi.

Kaupungin keskeisimpään luottamustoimeen eli kaupunginhallituksen puheenjohtajan asemaan esitetään muutosta, jonka mukaan puheenjohtaja voisi olla täysiaikainen eli kaupunki maksaisi luottamustoimesta täyden palkan.

Luottamushenkilöpaikkojen määrä säilyisi lähes nykyisellään. Muutokset vähentävät paikkoja nettomääräisesti yhden lautakunnan paikkaluvun verran, ellei paikkalukuihin tehdä muita muutoksia.

Taloudelliset vaikutukset uudistuksilla olisivat varsin vähäiset. Merkittävin vaikutus on koulujen johtokuntatoiminnan lakkauttamisella, mikä vähentää vuosittaisia kustannuksia 350 000 euroa.

Uudistuksessa luvataan, ettei uutta hallintoa luoda, vaan muutoksilla pyritään sujuvoittamaan ja tehostamaan päätöksentekoa ja saamaan organisaatio paremmin vastaamaan muuttuvaa toimintaympäristöä.

Muutokset toisivat useita uusia nimiä toimialoihin ja luottamushenkilöelimiin.

Nykyinen sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala muuttuisi hyvinvoinnin ja terveyden toimialaksi. Tehtävät säilyisivät pääosin ennallaan.

Nykyiset kasvatuksen ja opetuksen tulosyksiköt sekä nuorisopalvelut muodostavat uuden kasvun ja oppimisen toimialan.

Teknisen ja ympäristötoimen toimialan nimeksi esitetään kaupunkiympäristön toimialaa. Samalla ympäristölautakunta ja rakennuslautakunta yhdistetään.

Uutena toimialana on esityksessä elinvoiman tulosalue, joka kootaan osasta nykyistä konsernihallintoa ja lisätään mukaan sivistystoimesta liikunta- ja kulttuuritoiminnot.

Uudesta organisaatiosta päätetään ensi keväänä, ja se on tarkoitus ottaa käyttöön ensi kesäkuussa, jolloin myös uusi valtuustokausi alkaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut