Viherlaakson kirjastolle etsitään nyt tiloja – jos purkua ei voi siirtää, ylimenokaudeksi tulee kirjastoauto

Senni Kotolampi ja Emmi Kotolampi asioivat Viherlaakson kirjastossa usein. Kirjasto on tärkeä palvelu koko nelihenkiselle perheelle. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Espoon Tilapalveluissa pohditaan nyt, voiko Viherlaakson kirjasto jatkaa toistaiseksi nykyisissä tiloissaan. Päätös saataneen tämän viikon lopulla.

– Se on Tilapalvelujen päätös, siirretäänkö purkamista. Olen korostanut, että meille olisi tärkeää tietää päätöksestä heti, kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni sanoo.

– Jos purkamista ei voi siirtää, Viherlaakson kirjastopalvelut jäänevät joksikin aikaa kirjastoauton varaan, koska kestää aikansa ennen kuin remontoitu tai siirtokelpoinen tila on käytössä tai jotain uutta on ilmennyt.

Talo, jossa Viherlaakson kirjasto toimii, on huonokuntoinen ja se on päätetty purkaa. Terveysaseman toiminta kirjaston vieressä on jo loppunut.

Jos kirjastorakennus ei saa jatkoaikaa vuodenvaihteen jälkeen, alustavan suunnitelman mukaan kirjastoauto palvelisi Viherlaaksoa ja sen lähialueita maanantaisin ja keskiviikkoisin.

Tyrnin mukaan kirjastoautolla olisi Viherlaaksossa kolme pysähdyspaikkaa ja sen lisäksi se palvelisi ainakin Lähderannan ja Karakallion ostareilla.

On näppärää, kun kirjasto on lähellä.

– Yksi selvitettävä asia on, mihin kirjastoautolla pääsee ja missä sitä voi pitää, Tyrni huomauttaa.

Yksi epävarmuutta lisäävä seikka on Tyrnin mukaan koronatilanne.

– En osaa sanoa, miten se mahdollisesti vaikuttaa. Viime keväänä kirjastoauto oli se, joka otettiin ensimmäisenä pois.

Kulttuurilautakunta sai viime viikon tiistaina eteensä esityksen, jonka mukaan Viherlaakson kirjaston toiminta loppuisi vuodenvaihteessa, ja tila pitäisi tyhjentää ensi tammikuun loppuun mennessä.

Espoon valtuustoryhmien budjettineuvotteluissa viime viikon keskiviikkona kuitenkin linjattiin, ettei pieniä kirjastoja ja kouluja suljeta ensi vuoden aikana. Lisäksi investointiohjelmaan päätettiin varata rahaa kirjaston säilyttämiseen Viherlaaksossa. Tiloja kirjastolle ei kuitenkaan vielä ole.

Emmi Kotolampi perheineen on Viherlaakson kirjaston aktiivinen käyttäjä. Hän laskee, että perhe lainaa pitkälti yli 200 kirjaa vuodessa. Etenkin 8-vuotias Senni lukee ahmien, ja 5-vuotias Severi opettelee myös kirjaston käyttöä. Kirjojen lisäksi lapsille lainataan satu-dvd:tä ja -cd:tä.

Senni oppi lukemaan jo 5-vuotiaana. Viime aikoina hän on innostunut lukemaan sarjoja. Parhaita ovat Risto Räppääjä-, Lasse-Maijan etsivätoimisto- ja Ella ja kaverit -kirjat.

– Viherlaakson kirjasto on hyvä ja rauhallinen pikkukirjasto ja se on palvellut meitä hyvin. On näppärää, kun kirjasto on ollut lähellä, Emmi Kotolampi sanoo.

Kirjastoauto ei hänen mukaansa pystyisi aukkoa paikkaamaan.

– Lapsiperheen elämä on muutenkin täynnä aikatauluja, joten siihen ei enää mahdu kirjastoauton aikataulujen vahtiminen.

Aamuvirkku perhe on asioinut usein kirjastossa omatoimiaikaan.

– Haluan jakaa omille lapsilleni sen elämyksen, että meillä on tällaisia verorahoilla ylläpidettyjä huveja.

– Tässä digiajassa kirjasto edustaa perinteistä palvelua, josta on paljon iloa. Kirjasto on erittäin tärkeä peruspalvelu lapsiperheille.

Emmi Kotolampi toivoo, että Viherlaaksosta löytyisi kirjastolle uudet tilat. Yksi luonteva paikka voisi olla Viherlaakson koulu, joka on Espoon suurin ja jonka oppilaat käyttävät kirjastoa aktiivisesti.

– Meidän kirjastokäynnit vähenevät huomattavasti, jos Viherlaaksossa ei ole omaa kirjastoa. Leppävaaran kirjastoon en lasten kanssa lähde. Ehkä alkaisimme käyttää Tapiolan kirjastoa, koska vanhempani asuvat Tapiolassa ja lapset ovat isovanhempien kanssa muutaman kerran käyneet Tapiolan kirjastossa, Emmi Kotolampi miettii.

Viherlaakson kirjasto

Valmistunut vuonna 1970.

Rakennukseen ei ole tehty merkittäviä muutoksia tai peruskorjauksia. Rakennuksen ilmanvaihtolaitteet ovat pääosin alkuperäisiä.

Kirjastotilojen kuntoa tutkittiin laajasti vuonna 2018, koska henkilökunta oli oireillut sisäilmaongelmien vuoksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut