Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leppävaaran keskustaa ja asemaa odottaa iso myllerrys – kymmenien miljoonien hanke on askeleen lähempänä toteutumista

Kaava: Leppävaara kasvaa yhteen kymmenien miljoonien hankkeessa.

Sellon laajennus, Turuntien siirtäminen, matkakeskus radan päälle ja tiivistä lisärakentamista radan pohjoispuolelle. Tätä kaikkea Leppävaarassa on luvassa lähivuosina, jos keskustaa ja radan pohjoispuolta isosti muokkaava asemakaavamuutos toteutuu.

Leppävaaran alueen kehitystä Espoon kaupungilla luotsaava projektijohtaja Mika Rantala pitää kaavamuutosta tärkeänä alueen tulevaisuudelle. Tavoitteena on kuroa radan ja Turuntien halkoma Leppävaaran keskusta yhtenäiseksi kävelyalueeksi.

– Tämä on selkeä viesti nykyisille ja tuleville asukkaille sekä myös yrityksille, että Espoo kehittää suurinta aluekeskustaan. Radan pohjoispuoli muistuttaa vielä enemmän maalaispitäjää kuin vilkasta kaupunkikeskusta, hän sanoo.

Rantala muistuttaa, että Leppävaara on Helsingin päärautatieaseman ja Pasilan jälkeen pääkaupunkiseudun kolmanneksi vilkkain joukkoliikenteen solmukohta. Palvelut eivät kuitenkaan yllä matkustajavirtojen edellyttämälle tasolle.

– Leppävaarasta puuttuu edelleen lämmin odotustila. Olen katsellut kadehtien Tikkurilan uutta asemasiltaa. Samantyyppinen ratkaisu palveluineen ja lämpimine odotustiloineen on nyt tulossa Leppävaaraan, Rantala selvittää.

Muutoksia on tulossa joukkoliikenteen matkustajien lisäksi myös autoilijoille. Turuntie siirretään aivan kiinni junarataan. Maan alle rakennetaan uusi pysäköintilaitos, jonne pääsee ajamaan suoraan Turuntien keskeltä laskeutuvia ramppeja pitkin.

Radan pohjoispuoli muistuttaa vielä maalaispitäjää.

Ratsukadulta pääsee uudesta liittymästä Turuntielle länteen. Lintuvaarantietä tulevat joutuvat sen sijaan kiertämään Vanhan Maantien ja Portinvartijantien kautta päästäkseen Turuntielle.

Mittavaa purkamista ei keskustassa ole luvassa. Uudet kerros- ja tornitalot sijoittuvat Turuntieltä vapautuvalle kaistaleelle sekä nykyisin huoltoasemakäytössä olevalle tontille, Lintuvaarantien Turuntiehen liittyvän osuuden päälle sekä Läkkisepäntorin pysäköintialueen päälle.

– Alepan kiinteistö on tässä vaiheessa ainoa, joka puretaan. Galleria ja sen vieressä oleva liikekiinteistö, jossa toimii muun muassa R-kioski, eivät sisälly kaava-alueeseen, Rantala sanoo.

Kaupungille mittava myllerrys on tuomassa kymmenien miljoonien kustannukset. Infrarakentaminen maksaisi virkamiesten arvion mukaan ainakin 56 miljoonaa euroa.

Summassa eivät ole mukana esimerkiksi radan ylittävän sillan rakentaminen, nykyisen bussiterminaalin peruskorjaus ja rakentamisen aikaiset väliaikaisjärjestelyt.

Maanmyyntituloilla ja muilla korvauksilla summasta katettaisiin noin puolet.

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyikin kaavamuutoksen sillä lisäyksellä, että talouslaskelmia tarkennetaan nykyisistä. Lautakunta haluaa tarkemmat selvitykset yksittäisten isojen hankkeiden, esimerkiksi ylikulkusillan, Turuntien siirron ja maanalaisen pysäköinnin hintalapuista.

– Kokonaisuutena tämä on kaupungin kannalta tappiollinen hanke. On tärkeä tietää, mistä hankkeista on mahdollista säästää, jos säästettävää pitää löytää, perustelee lautakunnan puheenjohtaja Jouni J. Särkijärvi (kok.).

Rantalan mukaan kaavataloudessa kannattaisi katsoa pidemmälle tulevaisuuteen.

– Tämä on päänavaus koko pohjoisen Leppävaaran kehittämiselle. Ei voi korostaa liikaa, millainen merkitys hankkeella on Leppävaaran vetovoimalle.

Lue myös:

Leppävaaran vuosia valmistellun kaavan hintalappu arveluttaa Espoon päättäjiä – toistamiseen pöydälle lautakunnassa

Suur-Leppävaara säilyttää asemansa Espoon suurimpana keskuksena ainakin 10 vuotta – metrovarren keskukset tulevat perässä

Leppävaaran kasvu jatkuu hurjana – asukkaita, työpaikkoja, tornitaloja ja mallia Dixistä