Kirkkonummen kuntaa vaaditaan kaivamaan tuhat kuutiota jätettä yksityistontilta – haudattu maahan todennäköisesti vuosikymmeniä sitten

Kirkkonummen kunta on joutunut juridiseen välikäteen Etelä-Kirkkonummella sijaitsevan omakotitalotontin siivoamisessa.

Kiinteistön omistaja vaatii, että Kirkkonummen kunnan on siivottava todennäköisesti useita vuosikymmeniä sitten maahan kätketyt jätteet.

Kunta ei ole koskaan omistanut kyseistä maata, ja se sijaitsee haja-asutusalueella kaukana kuntataajamista.

Asian vireille laittanut kiinteistön nykyinen omistaja arvioi, että jätettä on haudattu kiinteistölle noin tuhat kuutiota.

Maahan kätketty jäte on tullut kunnan ympäristöviranomaisen tietoon kolme vuotta sitten kiinteistövälittäjän ilmoittamana.

Kunta selvitti tontin jäteongelmaa koekaivauksilla, joissa löydettiin muun muassa muovia, metallia ja erilaista sekajätettä isoja määriä.

Jätteiden alkuperästä ei ole varmuutta, mutta kunnan mielestä merkit viittaavat kasvihuonetoimintaan, ja jätteiden hautaaminen vaikuttaa tahalliselta ja suunnitelmalliselta.

Kasvihuoneita oli Kirkkonummella 1960-luvulta lähtien erittäin paljon, ja kunta oli tunnettu varsinkin tomaattien viljelystä.

Jätteistä on kysytty myös kiinteistön edelliseltä omistajalta, joka sanoo, ettei tiedä niistä mitään.

Kunta ei pidä väitettä totuudenmukaisena, koska paikalle on rakennettu 1990-luvulla omakotitalo, jolloin perustusten ja jätevesijärjestelmän rakentaminen on vaatinut maankaivuutöitä.

Nykyinen kiinteistönomistaja vaatii siis kuntaa siivoamaan jätteet. Perusteluna on, että kunta ei ole hoitanut valvontatehtäväänsä. Asian ratkaisu on ely-keskuksen käsissä.

Lain mukaan kunta voi joutua hoitamaan jätteiden siivoamisen, jos roskaajaa ei saada selville tai ei tavoiteta.

Kirkkonummen kunnanhallitus kiistää, että kunta olisi millään tavoin vastuullinen jätteiden siivoamisessa, vaan asia on täysin kiinteistön myyjän ja ostajan välinen.

Kunta korostaa, että myyjän vastuu on kiinteistökaupoissa erittäin suuri. Kunnanhallitus tähdentää, että jäteasiaa on lähdetty heti selvittämään, kun se on tullut kunnan ympäristövalvonnan tietoon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut