Espoolainen Jimmy Träskelin tekee lauluja ihmisen ja luonnon yhteydestä – "Keväisin yritän ehtiä Kasavuorelle lintujen kevätmuuttoa tarkkailemaan"

Etelä-Espoon maisemat ja lintuvedet ovat antaneet aiheita Jimmy Träskelinin Havaintovihko-levyn kappaleille. .

Anneli Tuominen-Halomo

Luonnossa liikkuminen ja lintujen tarkkailu tulivat Jimmy Träskelinille tutuiksi jo lapsuusvuosina Hangossa. Harrastukseen tuli pitkä tauko, mutta muutettuaan Soukkaan hän löysi lintuharrastuksen uudelleen.

– Soukassa minulle valkeni aika pian, että meri on ihan lähellä ja että rannoilla on hienoja ja yleisesti tiedossa lintujen olevia tarkkailupaikkoja.

Se, kuinka usein Träskelin ehtii luontoon, riippuu työtilanteesta.

– Keväisin yritän ehtiä Kasavuorelle lintujen kevätmuuttoa tarkkailemaan. Soukan venesatama on myös hyvä paikka seurata varhaista muuttoa.

Kaitalahti on Träskelinin mukaan tärkeä alue koko seudun kannalta. Hänellä on ollut siellä 10 kilometriä pitkä talvilaskentareitti, joka kulkee Soukan venesataman kautta Laurinlahteen ja edelleen Kivenlahteen ja Hannusjärvelle.

Luontoa tarkkailleessaan Jimmy Träskelin on havainnut, että linnusto muuttuu nopeasti. Hän on erityisen huolissaan metsätiaisten määrästä. Hömötiaisia ja töyhtötiaisia ei näe enää oikein missään.

Jokainen lintu peilaa jollain tavalla myös ihmisyyttä.

Toisaalta bongarit ovat havainneet harvinaisia lajeja. Tulipäähippiäinen on tänä vuonna pesinyt kahdessa paikassa Suomessa. Kaitalahdelle tulipäähippiäinen piipahti yhdeksi illaksi, ja Träskelin ehti havaita sen.

Nyt laulaja-lauluntekijä Jimmy Träskelin on julkaissut luonnon monimuotoisuutta sekä ihmisen ja luonnon välistä suhdetta ylistävän albumin ja kirjan, Havaintovihkon.

Kokonaisuus sisältää uusia, kantaa ottavia lauluja, laulujen sanoituksia syventäviä mietteitä luonnosta, valokuvia ja vinkkejä harrastajille.

Träskelin ei kirjoita laululinnuista tai lokeista, vaan tietystä lajista, esimerkiksi peltosirkusta ja rytikerttusesta. Jokainen lintu peilaa jollain tavalla myös ihmisyyttä: Tervapääsky nousee siivilleen unelmien, vapauden ja itsensä toteuttamisen metaforana.

Havaintovihkon kappaleissa on myös huolta ja surumielisyyttä. Elävätkö jotkut linnut pian vain laulujen sanoissa ja äänitteissä?

Laulujen kantaaottava puoli kuuluu esimerkiksi Peltosirkku-kappaleessa, joka rinnastaa autioituneen maaseudun dramaattisen nopeasti taantuneeseen ja nykyään erittäin uhanalaiseen peltosirkkuun. Laulu on siksikin ajankohtainen, että Suomen lintuyhdistysten kattojärjestö BirdLife Suomi on nimennyt peltosirkun Vuoden linnuksi 2020. Tavoitteena on edistää tietoisuutta lajin ahdingosta.

Jimmy Träskelinin lintulaulut ovat syntyneet muutaman viime vuoden aikana. Kun äänitykset olivat valmiit, Träskelin alkoi miettiä, että hänellä olisi paljon enemmänkin sanottavaa ihmiselämästä ja luonnon merkityksestä ihmiselle. Keväällä uutta tekstiä alkoi syntyä nopeasti.

– Ympäristöahdistuksen myötä ajatukset kääntyivät miettimään, mitä ihminen merkitsee luonnolle. Sitä kysymystä oli vaikeampi lähestyä kuin sitä, mitä luonto merkitsee ihmiselle.

– Oli hetki, jolloin en tiennyt, olenko julkaisemassa levyä vai kirjaa. Päädyin tekemään niiden muodostaman paketin.

Levyn folk-henkisiä lauluja ovat innoittaneet Etelä-Espoon maisemat, muun muassa Kaitalahti. Jimmy Träskelinin ajatukset ovat jo Havaintovihko 2:n tekemisessä.

Toinen albumi

Tunnelmia luonnosta

Havaintovihko – lauluja linnuista ja ihmisistä on espoolaisen laulaja-lauluntekijä Jimmy Träskelinin toinen sooloalbumi.

Hän on tullut tunnetuksi Kansanmusiikki-instituutin julkaisuvastaavana ja levynkansitaiteilijana.

Jimmy Träskelinin laulun ja kitaran seurana levyllä ovat Antti Järvelä (bassot, kielisoittimet), Minna Koskenlahti (rummut ja perkussiosoittimet), Lassi Logrén (viulut ja taustalaulu) ja Leeni Wegelius (taustalaulu).

64-sivuisen kirjan sivuja koristavat värikkäät ja tunnelmalliset luontokuvat ja piirustukset, liitteenä on cd.

Havaintovihko on saatavilla suoratoistopalveluista. Havaintovihkosta julkaistaan myös vinyylipainos.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut