Kirkkonummen bussien päätepysäkiksi metrovarressa uusi vaihtoehto – HSL kysyy mielipiteitä

Länsimetro: Liityntäliikenne ajaisi joko Matinkylään tai Espoonlahteen.

Kirkkonummen bussien pääteasema on tällä hetkellä Matinkylässä. Arkisto/Päivi Tuovinen

Paavo Rantalainen

Kirkkonummen bussien päätepysäkin vaihtoehtoja metrojatkeen aloittaessa mietitään edelleen. Aiemmin vaihtoyhteyttä on pohdittu Espoonlahden uuteen bussiterminaaliin. Nyt vaihtoehdoksi on noussut myös Matinkylä, jonne Kirkkonummen bussit ajavat tälläkin hetkellä.

Metrojatke Kivenlahteen valmistuu näillä näkymin noin kolmen vuoden kuluttua.

Kun Espoonlahden uusi bussiterminaali otetaan käyttöön, muuttuvat monet Etelä-Espoon bussilinjat.

Kirkkonummen bussilinjoihin ei ole suunnitteilla muita muutoksia kuin ratkaisu vaihtoterminaalin ja päätepysäkin sijainnista.

Jos päätepysäkki olisi Espoonlahdessa, Kirkkonummen bussit ajaisivat myös aivan Kivenlahden metroaseman vierestä, jossa olisi myös vaihtoyhteys metroon.

Valintaan vaikuttavat sekä matka-ajat välillä Kirkkonummi-Helsinki, että liikennöinnin kustannukset, joista lisämaksu lankeaa Kirkkonummen kunnalle.

Matinkylän vaihtoehto ei muuttaisi matka-aikoja nykyisestä. Sen sijaan käytettäessä Espoonlahden terminaalia Kirkkonummen bussien päätepysäkkinä matka-ajat Helsinkiin kasvaisivat muutaman minuutin.

Lisäkysymys on, tahdistetaanko vaihto metrovuoroihin Kivenlahdessa vai Espoonlahdessa. Matka-ajoissa lisäys olisi 2–6 minuuttia Kirkkonummi–Helsinki -välillä.

Metron vuorovälit ovat Matinkylässä ja Kivenlahdessa samat eli kaikki metrovuorot ajetaan Tapiolasta Kivenlahteen saakka.

Matinkylän terminaalivaihtoehto tulee HSL:lle ja Kirkkonummen kunnalle kalliimmaksi, koska bussit ja metro ajavat samaa reittiä pidemmän matkan kuin Espoonlahden vaihtoehdossa.

Kuntien kustannuspaineet joukkoliikenteestä ovat erittäin kovat koronan ja matkustajamäärien romahduksen takia. Jo nykytasoisen liikenteen ylläpito voi tehdä tiukkaa.

Kirkkonummen bussien vaihtoterminaaliratkaisu vaikuttaa lisäksi siihen, millaiset yhteydet Kirkkonummen busseilta ovat Espoon sisäisille bussilinjoille.

HSL on esitellyt vaihtoehtoja Metro Kivenlahteen -blogissaan, ja kysyy nyt matkustajien mielipiteitä vaihtoyhteydestä. Mielipiteensä voi kertoa täällä.

Blogi löytyy osoitteesta hsl.metrokivenlahteen.blogspot.com.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut