Espoonlahden uimahallin laajennus valtuuston käsissä – "Espoosen tarvitaan lisää vesipinta-alaa kasvavalle väkimäärälle"

Raha: Tähän mennessä vain peruskorjaukseen ja monitoimialtaaseen varattu rahaa.

Espoonlahden uimahalli peruskorjataan. Sen on arvioitu maksavan 22 miljoonaa euroa.

Samassa yhteydessä uimahallia laajennetaan. Sitä ei kuitenkaan ole päätetty, millainen laajennus tehdään.

Todella suppea laajennus maksaisi arviolta 1,9 miljoonaa euroa. Sillä saataisiin halliin monitoimiallas ja tehtäisiin sisätiloihin muutostöitä.

– Investointiohjelmaluonnoksessa hankkeelle on varattu 23,95 miljoonaa euroa vuosille 2020–2030, liikuntajohtaja Martti Merra kertoo.

Hän sanoo joutuneensa virkamiehenä esittelemään lautakunnalle suppean laajennuksen hyväksymistä, koska se mahtuu investointiohjelman raamiin. Sen on hyväksynyt valtuusto.

– OIen henkilökohtaisesti samaa mieltä lautakunnan kanssa siitä, että Espoonlahteen tulee tehdä isompi laajennus.

Espooseen tarvitaan lisää vesipinta-alaa kasvavalle väkimäärälle.

Liikunta- ja nuorisolautakunta käsitteli asiaa tiistaina. Lautakunta haluaa, että laajennus toteutetaan laajempana niin, että se sisältää muun muassa hyppy-, monitoimi- ja ulkoaltaan.

Merra pistää toivonsa valtuuston tämän syksyn talousarvioneuvotteluissa tekemään merkintään. Sen mukaan Espoonlahden uimahalli suunnitellaan laajennettuna ja päätös laajennuksen aikataulusta ja mahdollisesta toteutuksesta tehdään vuoden 2021 aikana.

Laajempi vaihtoehto maksaisi 11,5 miljoonaa enemmän kuin suppeampi laajennus. Merra tietää, että Espoon taloudellisessa tilanteessa olisi jostain löydettävä säästöjä ja myöhennyksiä, jotta suurempi laajennus voidaan toteuttaa.

– Espooseen tarvitaan lisää vesipinta-alaa kasvavalle väkimäärälle. Uimahalli on todella tasa-arvoinen toimintaympäristö, kun siitä vielä tehdään esteetön. Uimataito ja sen opettaminen ovat todella tärkeitä asioita Suomessa. Nyt päättäjien on mietittävä mitä arvotetaan. Merra jatkaa.

Tilapalveluiden tekemässä hankeselvityksessä tutkittiin kolmea vaihtoehtoa kustannuksineen.

Halvimmassa halli vain peruskorjattaisiin. Siinä nykyinen kahdeksan ratainen 50 metrin allas muutettaisiin 10 rataiseksi. Siinä olisi nostettavat pohja- ja väliseinäratkaisut, jotta altaalla olisi monipuoliset käyttömahdollisuudet.

Nykyisen katsomoon tehtäisiin muutoksia, jotta sinne saadaan lisää katsojapaikkoja. Nyt niitä on 400.

Toisessa vaihtoehdossa peruskorjauksen lisäksi tehtäisiin monitoimiallas.

Kolmannessa vaihtoehdossa, jota liikuntapalvelut ja myös liikuntalautakunta esittää, peruskorjauksen lisäksi tehtäisiin iso laajennus. Espoolahdesta tulisi uintikeskus.

Se rakennettaisiin rinteeseen uimahallin ja jalkapallokentän väliin. Sinne tulisi kansainväliset mitat täyttävä hyppyallas, jossa on kaikki kilpailujen vaatimat ponnahduslaudat ja kerrokset. Tällaista Espoossa ei ole.

Riittävän suurikokoisena se sopisi uimahyppyjen lisäksi muun muassa taitouinnin, uppopallon ja nykyään suositun vesijuoksun harrastamiseen.

Laajennuosassa sijaitsivat myös esimerkiksi monitoimi-/kuntoutusallas, pienten lasten allas ja aidattu ulkoallas.

Lisäksi muita kuin vesiliikuntatiloja kasvatettaisiin. Kunto- ja liikuntasalin yhteyteen tulisivat omat puku- ja pesutilat.

Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkojen perustamishankkeiden viime marraskuun rahoitussuunnitelmassa on esitetty Espoonlahden uimahallin peruskorjaukselle ja laajennukselle 0,8 miljoonaa euroa avustusta vuodelle 2022.

Alueen nykyinen asemakaava ei mahdollista uimahallin laajentamista. Laajennuksen mahdollistava muutos on kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyssä aikaisintaan joulukuun puolivälin paikkeilla.

Espoonlahden uimahalli

Suunnitelmat

Rakennusaika alkaisi marraskuussa 2022.

Otettavissa käyttöön aikaisintaan marraskuussa 2024 ja viimeistään tammikuussa 2025.

Peruskorjauksen kustannusennuste 22,12 miljoonaa euroa.

Peruskorjaus ja pieni laajennus maksaisi 23,9 miljoonaa euroa.

Peruskorjaus ja laajennus uintikeskukseksi maksaisi 35,4 miljoonaa euroa.

Uimahalli on valmistunut vuonna 1983.

Hallissa ollut tähän mennessä yli 12 miljoonaa kävijää.

Viime vuonna uimahallissa oli noin 360 000 kävijää.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut