Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumekokeilut lisääntyneet nopeasti sukupolvesta toiseen – THL: Jo lähes joka toinen kokeilee huumeita

Huumeita kokeilleiden osuus on kasvanut Suomessa nopeasti sukupolvi sukupolvelta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kasvu on ollut kiihtyvää 1950-luvulta lähtien, jolloin syntyneistä kahdeksan prosenttia ilmoitti kokeilleensa joskus kannabista.

Seuraavalla vuosikymmenellä syntyneistä kokeilleiden osuus oli 14, 1970-luvulla syntyneistä 26 ja 1980-luvulla syntyneistä 42 prosenttia.

Tiedot perustuvat THL:n vuonna 2018 tekemän Huumekyselyn aineiston analyysiin.

Nuorimmat 1990-luvulla syntyneistä olivat kyselyä tehtäessä vielä aktiivisessa kokeiluiässä eli 19-28 -vuotiaita. Heillä kannabista kokeilleiden osuus todennäköisesti nousee vielä, kenties reippaastikin yli 40 prosentin, THL arvioi. 2000-luvulla syntyneet ovat vasta tulossa kokeiluikään, mutta kokeilujen suunta on jo jyrkästi ylöspäin.

Vastaavasti 1980-luvulla syntyneellä Y-sukupolvella ja 1990-luvulla syntyneellä Z-sukupolvella amfetamiinin, ekstaasin, kokaiinin, lsd:n ja sienien käyttö on selvästi muita ikäryhmiä yleisempää.

Tyypillistä Y- ja Z-sukupolville onkin, että heillä on kokemuksia selvästi useammasta aineesta kuin vanhemmilla sukupolvilla.

– Meillä on totuttu ajattelemaan, että huumeiden käyttö kasvaa ja vähenee aaltomaisina trendeinä. Mutta jos katsomme eri sukupolvien huumeiden käyttöä, ovat huumekokeilut lisääntyneet sukupolvesta toiseen portaittain ja jatkuvasti ylöspäin, kertoo THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen tiedotteessa.

Y- ja Z-sukupolvien keskuudessa kaksi kolmasosaa oli sitä mieltä, että kannabiksen kokeilu sisältää korkeintaan vähäisen riskin.

Myönteisimmin kannabiksen säännölliseen käyttöön asennoitui Z-sukupolvi, jonka miehistä 40 prosenttia ja naisista liki 20 prosenttia arvioi käytön riskit vähäisiksi.

Kannabis on mielipideilmastossa ”paalupaikalla”, kuvailee THL tiedotteessa.

Yli puolet Y-sukupolvesta ja Z-sukupolvesta poistaisi kannabiksen käytön rangaistavuuden ja heitä vanhemmissakin ikäryhmissä runsas kolmasosa vastaajista ajattelee näin.

Vaikka kannabiksen laillistamisen kannatus on selvästi tätä vähäisempää, sallisi valtaosa kaikista vastaajista jonkinasteisen laillisen saatavuuden, erityisesti lääkekäyttöön.

Minkä tahansa huumeen käytön rankaisemisesta luopuisi vajaat 30 prosenttia Y- ja Z-sukupolvien suomalaisista.

1980-luvulla syntynyt Y-sukupolvi näyttää huumesuhteen murrossukupolvelta. Heillä huumeisiin liittyvät kulttuuriset ilmaukset ja yhteydet moninaistuivat ja yleistyivät.

Erottautuminen näkyy siinäkin, että he suhtautuvat säännölliseen humalajuomiseen kaikista pidättyvimmin.

Murrosta on edesauttanut digitaalisen teknologian leviäminen, jonka myötä Y-sukupolvi on verkottunut osaksi kansainvälistä nuorisokulttuuria ja rakentanut suhteensa huumeisiin ennennäkemättömästä määrästä tietoa ja näkemyksiä.

– Alle 40-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa omista tai kaveripiirin huumekokeiluista on tullut jo aika normaali juttu, Hakkarainen sanoo.