Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkaupunkiseudulla pitäisi puolittaa tämänhetkinen liikkuminen, sanoo Husin johtajaylilääkäri – "Tartunnan voi saada tänä päivänä mistä vain"

60 prosenttia koronatartuntojen lähteistä jää tällä hetkellä Hus-alueella pimentoon, kertoi Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa.

– Siitä 40 prosentista, joka kyetään selvittämään, noin puolet tulee kotipiiristä, samasta taloudesta. Sitten siellä on työpaikalla saatuja hieman yli 10 prosenttia ja myös aika paljon harrastuksista. Sen jälkeen tulevat koulut, päiväkodit ja ravintolat. Tätä tulee tulkita niin, että tartunnan voi saada tänä päivänä mistä vain ja varotoimia tulee noudattaa aina.

Syyskuun loppupuolella alkoi jyrkempi nousu tartuntojen määrissä ja viime viikkoina nousu on jyrkentynyt.

Viime viikolla Hus-alueella todettiin lähes 1 700 tartuntaa.

– Kun liikkuvuus ja kontaktit ovat liian suuret, epidemia lähtee eksponentiaaliseen kasvuun. Näinhän on tapahtunut muissakin Euroopan maissa.

Mäkijärven mukaan Suomessa kuviteltiin pitkään, että tilanne ei täällä voisi mennä yhtä pahaksi kuin muualla Euroopassa, mutta nyt nähdään, että näin ei ole.

Nyt kannattaisi olla lähtemättä matkalle Uudenmaan ulkopuolelle, Mäkijärvi sanoi.

– Uusimman matkapuhelinliikkuvuusdatan perusteella liikkuvuus on velä 40 prosenttia normaalista. Se pitää pystyä puolittamaan.

Mäkijärven mukaan liikkuvuus oli keväällä 25 prosenttia.

– Uskon, että sentasoinen liikkumisen ja kontaktien vähentäminen riittää.