Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moni leipoo lemmikille omat jouluherkut – vältä kuitenkin näitä yleisesti käytettyjä ruoka-aineita eläinten herkuissa

Eläinkaupoissa on viime vuosina alkanut näkyä jouluherkkuja lemmikeille. On joulukeksiä, joulukalenteria ja joululuuta. Trendi näkyy myös kodeissa: moni valmistaa jouluherkut nelijalkaiselle perheenjäsenelleen itse.

Lemmikkien hemmottelussa on hyvä muistaa pari asiaa.

– Terveellisiä, eläimille sopivista ruoka-aineista valmistettuja leivonnaisia voi juhlan kunniaksi tarjota lemmikeille tutun ruokavalion pienenä lisänä. Leipominen on mukavaa puuhaa, ja omistajan hyvä mieli ja antamisen ilo heijastuvat lemmikkiin, toteaa eläinlääkäri Bo Vanbeselaere eläintenruokavalmistaja Edgard & Cooperilta.

– Varsinkin koirat pitävät rutiineista, joten niiden tulisi kuitenkin joulunakin saada tuttua ruokaa totuttuina aikoina. Koiria voisi hemmotella vaikka pitkillä lenkeillä ja muulla yhteisellä puuhalla, Vanbeselaere ehdottaa.

On hyvä muistaa, että monet ihmisten joululeivonnaiset, kuten piparit, eivät sovi eläimille lainkaan. Sooda ja mausteet voivat aiheuttaa niille vatsavaivoja.

Joissakin leivonnaisissa käytetään makeutusaineena eläimille myrkyllistä ksylitolia. Vaara piilee myös pullataikinassa – hiivan käydessä kehittyvä etanoli voi aiheuttaa myrkytyksen ja eläimen elimistössä laajeneva taikina voi vaikeuttaa hengitystä ja sisäelinten toimintaa.

Useat joulupöydän suolaiset, rasvaiset ja mausteiset ruuatkaan eivät sovi eläimille. Vatsavaivoja voivat aiheuttaa myös sipuli ja valkosipuli, sekä raakana että kypsennettynä.

Loppuvuoden juhlakauden aikaan kotona on usein tarjolla muitakin lemmikeille haitallisia ruoka-aineita, kuten suklaata, pähkinöitä, rusinoita ja viinirypäleitä.

Suklaa on koiralle jopa hengenvaarallista herkkua, mitä tummempaa, sitä haitallisempaa. Alkoholijuomatkin on säilytettävä niin, etteivät eläimet pääse niihin käsiksi.

– Jatkuva kieltäminen on stressaavaa sekä ihmisille että eläimille, joten kun riskit huomioidaan jo etukäteen, jouluna on mukava rauhoittua koko perheen yhdessäoloon, Vanbeselaere muistuttaa.