Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisyrityksen kehittämä laite helpottaa koronan eristämien vanhusten ja erityisryhmien yksinäisyyttä – "Laitteista pitää tehdä niin helppoja, ettei niiden käytössä eksytä"

Teknologia: Koronakevät synnytti helppokäyttöisen laitteen erityisryhmille.

Palvelutaloissa asuvien yksinäisyyttä on korona-aikaan lievitetty muun muassa pihalle tuotavilla kopeilla, joissa läheisten tapaaminen onnistuu lasiseinän takaa.

Espoolaisfirma kumppaneineen haki ratkaisua samaan ongelmaan ja kehitti videosovelluslaitteen, joka tuo läheisen ruudulle aidon kokoisena.

– Nämä tekniikat ovat olleet pitkään olemassa, mutta ongelma on ollut se, ettei niitä ole ollut riittävän helppo käyttää, kertoo toimitusjohtaja Maria Jokelainen Yeti Move -laitteen kehittäneestä Kuori Oy:stä.

– Laitteista pitää tehdä niin helppoja, ettei niiden käytössä eksytä.

Koronakeväänä kehitetty laite otettiin ensimmäisenä käyttöön Rinnekodin autististen nuorten pienryhmäkoti Viikarissa Matinkylässä.

Ohjaajat Jasmiina Aardema ja Jessica Muurimäki kertovat, että laite on tärkeässä roolissa nuorten yhteydenpidossa vanhempiin, sillä koronatilanteen vuoksi sisällä pienryhmäkodissa ei tällä hetkellä saa vierailla.

Haluamme mahdollistaa älyteknologian hyödyntämisen kaikille.

He kertovat, että osa nuorista jaksaa laitteen avulla jakaa enemmän asioitaan vanhemmille, esitellä vaikkapa huonettaan ja tekemisiään.

– Tämä on rikastuttanut keskusteluja, Aardema kertoo.

– Tällä näkee eri tavalla ilmeet ja eleet ja vaikkapa sen, että joku hymyilee. He, ketkä osaavat tulkita ilmeitä ja eleitä ovat hyötyneet tästä ehdottomasti.

Suunnitelmissa oli hyödyntää laitetta myös ryhmäkodin kuusijuhlassa niin, että vanhemmat pääsisivät sen avulla hetkeksi osallistumaan juhlatunnelmaan.

– Laitteet ovat nyt entistä tärkeämmässä roolissa, Aardema kuvailee.

Laite on rullattavissa vaikkapa omaan huoneeseen tai vuodepotilaan luo, ja videopuheluiden lisäksi laitetta voidaan käyttää vaikkapa kognitiivisten taitojen harjoittamiseen, kuntoutukseen, pelaamiseen, piirtämiseen sekä viihteen äärelle pääsyyn.

Jokelainen muistuttaa, että netissä on valtavasti fiksua tarjontaa, jonka ulottumattomissa monet vanhukset ja erityisryhmiin kuuluvat ovat, koska näytöt ovat usein pieniä ja laitteet sovelluksineen hankalia käyttää, jos hienomotoriikassa on ongelmia.

– Haluamme mahdollistaa älyteknologian hyödyntämisen kaikille.

Laitteessa toimivat tableteista ja puhelimista tutut Android-sovellukset, mutta käyttöjärjestelmää on muokattu yksinkertaisemmaksi käyttää. Sen omiin isoihin ikoneihin osuu helposti eivätkä kuvakkeet raahaudu vahingossa toistensa taakse.

– Uskon, että viihteen merkitys aliarvioidaan usein esimerkiksi kuntoutuksessa, Jokelainen miettii.

Kuori Oy tunnetaan entuudestaan jättitabletistaan, jota yrittäjäpariskunta Maria ja Jarkko Jokelainen ryhtyivät kehittämään autismin kirjolla olevien lastensa innoittamina. Tavoitteena oli luoda työkalu, jolla lapset voisivat opiskella, keskittyä ja viestiä aiempaa paremmin.

Nykyään yhtiön kehittämiä kosketusnäyttötabletteja löytyy jo useista maista ja monista palvelutaloista ja kouluista.

Jättitabletit on suunniteltu ryhmätoimintaan, joka niin ikään vaikeutui koronan myötä.

– Ikäihmiset potevat yksinäisyyttä. Tarve tehdä jotain oli huutava. Näin asian myös oman mummoni kautta, joka on Oulussa ja minä Espoossa.

Yritys on kehittämässä tabletista myös kevyempää ja edullisempaa versiota kotona asuville vanhuksille.

– Olisi loistavaa, jos yksinäisyyden ongelma kodeissa saataisiin ratkaistua.