Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudet koronarajoitukset voimaan tänään – tämä kaikki muuttui nyt

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän linjaamat uudet koronarajoitukset ja -suositukset astuivat voimaan tänään 30. marraskuuta pääkaupunkiseudulla. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kaikki organisoitu sisätilojen harrastustoiminta, mukaan lukien taiteen perusopetus, on peruttu kolmen viikon ajaksi eli 20. joulukuuta asti. Sisähalleissa harjoittelu ei ole mahdollista edes omatoimisesti. Myös lasten organisoitu harrastustoiminta sisätiloissa on peruttu.

Niin ikään kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan. Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta jatkuu ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä. Uusia vuoroja ei myönnetä.

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n 21. syyskuuta antamaa ohjetta.

Korkeintaan 10 hengen tilaisuuksista tulisi järjestää vain ehdottoman välttämättömät, kuten lakisääteiset yhtiökokoukset ja yhdistysten kokoukset, ja näissäkin tulee hyödyntää etäyhteyksiä aina kun se on mahdollista. Nämä rajaukset ovat 18. joulukuuta asti, päätöksen asiassa teki Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Yli 10 hengen yleisötilaisuuskielto on voimassa pk-seudulla, Hus-alueella ja Päijät-Hämeessä.

Kaupunkien kaikki yleisölle avoimet asiakastilat suljetaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaikkia sisäliikuntatiloja, kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja. Työväenopistojen toiminta keskeytetään. Myös Korkeasaaren eläintarha sulkeutuu.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Myös esimerkiksi välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu. Kaupungit määrittelevät välttämättömiä palveluita tarjoavat tilat, jotka pidetään rajatusti ja terveysturvallisesti auki.

Koordinaatioryhmä suosittelee yksityisiä toimijoita sulkemaan vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua, johon kuuluu aineiston nouto varaushyllystä sekä rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä automaattien luona sekä välttämätön, nopea asiointi asiakastietokoneilla.

Ensisijaisena palvelutapana kirjastoissa on etukäteisvaraus ja itsepalvelu automaatilla. Kirjastossa asioidessa on velvoite käyttää maskia.

Toisen asteen koulutus (lukiot, ammatilliset oppilaitokset) siirtyy etäopetukseen, tosin ei vielä 30. marraskuuta vaan vasta 3. joulukuuta. Etäopetus jatkuu vuoden loppuun saakka.

Koordinaatioryhmä myös suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon. Suositus on voimassa 20. joulukuuta asti.

Kolme viikkoa kestävän tiukennettujen rajoitusten ja suositusten ajan toivotaan pysäyttävän epidemian leviämisen alueella. Jos näin ei käy, rajoituksia ja suosituksia ollaan valmiita jatkamaan.