Hakijamäärät asumisoikeusasuntoihin ovat tänä vuonna kasvaneet selkeästi viime vuodesta ja keskeiseksi syyksi arvellaan koronatilannetta.
Hakijamäärät lähtivät jo keväällä nousuun ja kasvu kiihtyi syksyllä.
Eri asumisoikeusyhtiöillä kasvu on ollut viime vuoteen verrattuna jopa useita kymmeniä prosentteja.
Huikea kasvu on monen tekijän summa ja yksittäisistä syistä suurimpia on koronatilanne ja sen aiheuttamat muutokset. Koronaepidemia toi taloustilanteeseen epävarmuutta ja lykkäsi monen suunnitelmia asunnon ostamisesta.
Asumisoikeusasuminen on noussut vaihtoehdoksi vuokralla asumiselle etenkin kustannusten vuoksi.
Kustannusero asumisoikeusasumisen ja varsinkin vapaarahoitteisen vuokra-asumisen on vuosi vuodelta kasvanut, huomauttaa Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja ja Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n puheenjohtaja Jari Riskilä.
– Kun vapaarahoitteiset vuokrat ovat Helsingissä jo selvästi yli 50 prosenttia käyttövastikkeita korkeampia ja muualla pääkaupunkiseudulla eroa on yli 30 prosenttia, niin kyllähän asumisoikeusasuminen ymmärrettävästi houkuttelee, Riskilä toteaa tiedotteessa.
Jos asukas luopuu asumisoikeudestaan, hän saa takaisin asuntoon sijoittamansa asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.
Etätöiden yleistyessä isompia perheasuntoja kysytään aiempaa enemmän.
– Koronaepidemia siirsi paljon työntekijöitä etätöihin. Kun on vietetty tavallista enemmän aikaa kotona ja tehty töitäkin siellä, on alettu kaivata lisää tilaa kohtuullisella hinnalla, kertoo TA-Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Esa Mustonen.
Sekä asumisoikeusyhtiöt että Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry ovat kasvattaneet asumismuodon tunnettuutta. Parhaillaan eduskuntakäsittelyssä oleva asumisoikeusasumista koskeva lakimuutos on myös herättänyt keskustelua.
Hallituksen esityksen mukaan uusi asumisoikeuslaki tulisi voimaan jo ensi vuoden alusta lähtien.
– Näillä näkymin nykyiset järjestysnumerot, joilla asuntoja haetaan, olisivat kuitenkin voimassa vielä vuoteen 2023 asti. Ennen kuin aikataulut ovat olleet selvillä, hakijat ovat ehkä pelänneet, että vanhojen järjestysnumeroiden voimassaolo loppuu, ja kiirehtineet hakemaan asuntoja, arvioi tiedotteessa Avain Asumisoikeus Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Elias Kiviranta.
Asumisoikeusasuntoja oli ARA:n tilaston mukaan elokuun lopussa 50 600. Vuodessa määrä on kasvanut 1 600 asunnolla.
Tänä vuonna ARA myöntää lainoituksen noin kahden tuhannen uuden asumisoikeusasunnon rakentamiseen ja noin tuhannen asunnon perusparantamiseen.