Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Kännykkädata paljastaa, että ihmiset liikkuvat lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa

Vaikka tartuntatilanne huononee Uudellamaalla päivä päivältä, maakunnassa liikutaan kuitenkin paikoitellen melkein yhtä paljon kuin normaaliaikana eli ennen koronaa.

Liikkumisen paljastaa Telian anonymisoidusta matkapuhelindatasta koottu tilasto, kertoo Yle.

Ylen uutisen mukaan liikkuminen on selvästi runsaampaa kuin esimerkiksi maaliskuussa, jolloin ensimmäiset koronan aiheuttamat rajoitukset astuivat voimaan.

Matkapuhelinoperaattori Telian kokoaman tilaston mukaan Uudellamaalla jätettiin toissa viikolla toteuttamatta vain vajaa viidennes matkoista ja asioinneista verrattuna helmikuun alkuun eli aikaan ennen hiihtolomia ja koronaa.

Uudenmaan liikennemääristä paljastuu, että ihmiset liikkuvat jopa lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa. Autolla liikkuminen on Väyläviraston tilastojen mukaan palautunut marraskuussa lähes samalle tasolle kuin helmikuussa ennen koronaa ja hiihtolomia, Yle kertoo.

Yhdeksi matkaksi lasketaan se, kun puhelin liikkuu vähintään 500 metrin matkan ja on tämän jälkeen paikallaan 50 minuuttia.

Kahden tunnin kauppareissu, josta itse kaupassa olemiseen menee tunti, lasketaan siis kahdeksi matkaksi.

Telian data ei kerro, missä ihmiset ovat tarkalleen liikkuneet eikä tilaston pohjalta voi yksilöidä yksittäistä kansalaista. Ei siis voida tietää, ovatko Uudenmaan asukkaat olleet liikkumisen lisäksi myös enemmän lähikontaktissa muiden ihmisten kanssa, Ylen uutisessa huomautetaan.

Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian apulaisprofessori Nelli Hankonen katsoo, että suomalaisten aktiiviseen liikkumiseen on saattanut vaikuttaa Suomen koronatilannetta koskeva uutisointi.

Suomesta on syksyn aikana kirjoitettu ylistävästi ympäri maailmaa vähäisten koronavirustartuntojen vuoksi.

– Suomesta uutisoitiin, että se on Euroopan turvallisin maa koronan suhteen ja kuinka Suomi on menestystarina. Kaikki vähän tuudittautuivat tähän tunteeseen, Hankonen toteaa Ylelle.