Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona toi uusia, nuorempia asiakkaita ruoka-apuun Espoossa – "Eivät ole voineet kuvitellakaan joutuvansa sellaiseen tilanteeseen"

Ruokajonot: Koronapandemia on tuonut ruokajonoihin uusia asiakkaita. Ruoka-avun lisäksi korona-aikana on jaettu tuhansia kasvomaskeja.

Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on koronapandemian myötä kasvanut. Sama havainto on tehty sekä Manna-Avussa että Hyvässä Arjessa.

Tuomarilantie 19:ssä toimivan Manna-Avun kautta saa ruoka-apua 500–600 perhettä viikoittain. Koska avuntarve on kasvanut, asiakas voi hakea apua kerran viikossa.

Jakelua uudistettiin heti keväällä, kun koronakriisi alkoi.

– Nyt asiakas soittaa meille ja varaa ajan, jolloin hän saa ovelta valmiin ruokakassin, toiminnanjohtaja Arja Pietarila kertoo.

Asiakkaita tulee paikan päälle muutama kerrallaan, turvavälit on pidettävä ja maskia pitää käyttää.

Keväällä ruokakassin hakijoiden määrä väheni, kun avun saajiksi rajattiin riskiryhmät. Kun rajauksesta luovuttiin, hakijoiden määrä alkoi kasvaa.

– Asiakaskunta on nuorentunut. Meille on tullut paljon sellaisia asiakkaita, jotka ovat sanoneet, että eivät ole koskaan hakeneet ruoka-apua ja että he eivät ole ikinä voineet kuvitellakaan joutuvansa sellaiseen tilanteeseen, Pietarila valottaa.

Kasvomaskien jakelu on myös tuonut uusia asiakkaita niin Manna-Avulle kuin Hyvälle Arjellekin, joka toimii Espoon keskuksessa Siltakujalla.

– Se on hieno asia, että Espoon kaupunki lahjoittaa meille maskeja jaettavaksi. Me jaamme 2 000–5 000 maskia per päivä. Suurin viikossa jaettu määrä on ollut 13 500 maskia, toiminnanjohtaja Hannu Hätönen kertoo.

– Maskijakelu toi Hyvälle Arjelle sellaisia uusia asiakkaita, jotka eivät tienneet, että täällä jaetaan myös ruokaa. Kun korona on ohi, heitä jää meille pysyviksi asiakkaiksi, Hätönen arvelee.

Noin 1 000 perhettä saa Hyvältä Arjelta kassillisen elintarvikkeita ja kassillisen leipää joka viikko.

– Hyvien yhteistyökumppaneiden ansiosta olemme voineet jakaa myös hygieniatuotteita ja uusia vaatteita, Hannu Hätönen kiittää.

Espoossa toimivilla ruoka-avun jakajilla on WhatsApp-ryhmä, jossa tieto kulkee.

– Jos me saamme vaikkapa lavallisen rinkeleitä, siitä riittää myös muille jakajille. Näin toimien eri puolilla kaupunkia on tasapuolisesti jaettavaa.

Hyvä Arki saa lahjoituksia 25 kaupasta. Hätönen iloitsee siitä, että lahjoittajat arvostavat hävikkiruuan jakajia.

Ruoka-avun jakopaikkoja ovat myös Lähetyskappeli, Raitin Pysäkki ja ViaDia Leppävaarassa, Ankkuri Matinkylässä ja Espoonlahden kirkko. Kivenkolossa on järjestetty yhteisöllisiä lounaita.