Madetoja-palkinnon saanut oopperalaulaja Anu Komsi on kantaesittänyt yli sata teosta – "Sillä on väliä, miten nykymusiikkia esitetään"

Palkinto: Anu Komsi on suomalaisen nykymusiikin tulkki.

Anu Komsi on ansioitunut suomalaisen nykymusiikin esittäjänä. Hän on myös vienyt sitä määrätietoisesti maailmalle. Marjo Kytöharju

Anneli Tuominen-Halomo

Espoolainen oopperalaulaja, koloratuurisopraano Anu Komsi on saanut Suomen Säveltäjät ry:n Madetoja-palkinnon.

Perustelujen mukaan Anu Komsin panos suomalaisen nykymusiikin esittäjänä ja edistäjänä on poikkeuksellinen. Hän on tilannut ja kantaesittänyt lukuisia uusia sävellyksiä suomalaisilta säveltäjiltä.

– Tunnustus tuli puun takaa, mutta kun aloin miettiä asiaa, niin olen kyllä ansainnut sen, Anu Komsi sanoo ja helähtää nauruun.

– Olen tilannut, rahoittanut ja esittänyt musiikkia ja toiminut muusana säveltäjille.

Anu Komsi on yli 30 vuotta esittänyt suomalaista nykymusiikkia ja hänen repertuaarinsa on muutenkin laaja.

Vasta tunnustuksen saatuaan hän on alkanut tutkia nuottihyllyään ja laskenut, montako teosta hän on kantaesittänyt. Niitä on yli sata.

Ilman esittäjää ei ole musiikkia.

– En ole tehnyt työtä ja uraa siksi, että saisin palkintoja, mutta silti säveltäjiltä itseltään tullut tunnustus tuntuu ihanalta. Totta kai ihminen haluaa saada arvostusta. Meidän ala on välillä julmakin.

– Palkinnon merkitys on myös siinä, että arvostetaan osaamista, arvostetaan nykymusiikin esittäjää ja tulkitsijaa. Omalla kohdallani se tarkoittaa sitä, että toteutan tarkasti säveltäjän toiveet ja notaation, miten musiikki on kirjoitettu. Ilman esittäjää ei ole musiikkia. Myös sillä on väliä, miten nykymusiikkia esitetään. Pitää olla tarkka ja osata vaistota musiikin luonne.

Madetoja-palkinto on Komsin mielestä mahtava senkin vuoksi, että sitä ei jaeta vuosittain. Edellisen kerran, vuonna 2015, palkinnon sai kapellimestari Susanna Mälkki. Ensimmäisen Säveltäjien palkinnon sai Liisa Pohjola vuonna 1988. Hän on Anu Komsin anoppi.

– Olen ensimmäinen naislaulaja, joka palkinnon on saanut. Palkinto herätti myös kansainvälistä huomiota, kun tieto siitä levisi agenttieni kautta.

Heti Madetoja-palkinnon jälkeen Anu Komsi sai kansainvälistä tunnustusta, kun New York Timesissa hänet nimettiin yhdeksi maailman parhaista sopraanoista. Amerikkalaislehden artikkeliin on valittu näytteeksi teos, jossa hän laulaa Kaija Saariahon säveltämän Eino Leinon runon.

– Monet pelkäävät laulamista suomeksi, koska suomea ei ymmärretä maailmalla.

Pelko on Komsin mielestä väärä. Jos sävellys on hyvä, se muodostaa kielen kanssa kiehtovan kokonaisuuden.

Anu Komsi on koko uransa ajan esiintynyt huippumuusikoiden kanssa. 19-vuotiaana hän debytoi Avanti!ssa. Merkittävä oli myös FLOOF kantaesitys Helsingin juhlaviikoilla vuonna 1988.

– Se vei minut ja Esa-Pekka Salosen kiertämään ympäri maailmaa.

Anu Komsi mainitsee yhdeksi menestyksen avaimeksi sen, että hän ei ole koskaan erikoistunut, vaan ollut uteliaasti mukana kaikessa.

– Minulla on klassinen bel canto -koulutus, mutta sen lisäksi olen opetellut monta muuta tekniikkaa.

– Säveltäjän pitää tuntea laulumusiikin perusrepertuaari ja uskaltaa vaatia laulajalta äärimmäisiä suorituksia, joka vie tekniikan äärimmilleen.

Anu Komsi on vienyt suomalaissäveltäjien ja etenkin Kaija Saariahon ja Magnus Lindbergin musiikkia maailmalle.

– Levytän pian Saariahon pianolauluja, ja levylle tulee ensilevytyksenä Saariahon uudet Saarikoski-laulut, joiden tekstit ovat runoilijan Alue-runosarjasta. Suunnitelmissa on myös musiikkifilmi aiheesta.

– Yksi lauluista on Luonnon kasvot, ja sen sanat iskevät tähän aikaan todella kovaa. Luonnonsuojelu on saanut nyt uusia merkityksiä.

– Uskon, että nämä Saarikosken runoihin sävelletyt laulut leviävät yhtä paljon kuin Leino-laulut.

Oopperalaulaja

Kokkolasta maailmalle

Madetoja-palkinto on kuvanveistäjä Matti Koskelan suunnittelema veistos.

Anu Komsi on syntynyt Kokkolassa. Hän kuului Kokkolan oopperayhdistyksen perustajiin. Hänet mielletään edelleen usein kokkolalaiseksi, vaikka hän on asunut vuosikymmeniä Espoossa.

Komsi on esiintynyt lukuisten johtavien orkestereiden solistina. Luetteloon kuuluvat mm. Berliinin filharmonikot, Berliinin Saksalainen sinfoniaorkesteri, Wienin Filharmonikot, Orchèstre de Paris, New Yorkin filharmonikot, BBC Sinfoniaorkesteri Lontoo ja Milano La Scala.

Nykyään hän työskentelee freelancerina.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut