Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leppävaaraan nousee Maxin kokoinen kolmen koulun keskus, johon tulee maalämpö ja aurinkopaneelit – 1 300 lasta ja nuorta pääsee ensi syksynä testaamaan uuden ajan koulua

Leppävaaraan nouseva Monikon koulukeskus on monella tapaa poikkeuksellinen hanke.

Koulukeskuksen uusiutuvilla energiaratkaisuilla edistetään Espoon hiilineutraaliustavoitetta.

Pääasiallisena lämmityksenä on maalämpö, ja energiaa saadaan myös aurinkopaneeleista, joita on asennettu koulun katolle 750 neliömetrin verran.

– Maalämpöä ei ole samassa laajuudessa toteutettu aiemmin missään Espoon koulussa. Kun tiloja viilennetään, talteen otettua lämpöä ladataan maalämpökenttään eli lämpöä varastoidaan talven varalle, Espoon kaupungin Tilapalvelujen hankepäällikkö Pertti Juntunen selvittää.

Kaukolämpöä voidaan käyttää lämmityksen kulutushuippuja tasaamaan ja käyttöveden lämmittämiseen. Laskelmien mukaan kaukolämpöön ei tarvitse kovinkaan paljon turvautua.

Juntusen mukaan hanke on pysynyt sekä kustannusarviossa että suunnitellussa aikataulussa. Näillä näkymin hankkeen urakoitsija SRV luovuttaa valmiin rakennuksen Espoolle 3. toukokuuta.

Keskus on neliömäärältään samaa luokkaa kuin Sellon tieltä purettu Maxi-market oli. Tilaa on 15 000 neliömetriä, ja historiatietojen mukaan Maxi oli 15 800 neliömetrin kokoinen.

Tilat on suunniteltu muuntojoustaviksi. Helposti siirreltävien taiteseinien avulla voidaan rajata perinteinen luokkatila. Kun taiteseinä avataan käytävän suuntaan, käyttöön saada iso yhteinen tila.

– Taiteseinät ovat niin helppokäyttöisiä, että tilajakoa voi muuttaa vaikkapa kesken päivän, Juntunen sanoo.

Uuden ajan ratkaisu on myös olosuhdeseurantajärjestelmä.

– Joka huoneeseen on asennettu antureita, jotka mittaavat hiilidioksidipitoisuutta, lämpötilaa ja TVOC:ja. Sisäilman laatua voidaan seurata reaaliajassa.

Monikon koulukeskus on Juntusen mukaan suurin kohde, jossa tällainen seurantajärjestelmä on toteutettu. Alueellinen ilmanvaihto ja seurantajärjestelmä takaavat, että sisäilman laatu on koko ajan hyvä. Matinkylän lukioon aiotaan rakentaa vastaavanlainen järjestelmä.

Monikon tilat ovat tulevaisuudessa laajemminkin espoolaisten käytössä. Urheilusali, kädentaitojen luokat, kotitalousluokat ja kuvataiteen tilat ovat kuntalaisten käytössä iltaisin ja viikonloppuisin.

Leppävaara-seuran puheenjohtajan Arja Salmen mukaan etenkin Pohjois-Leppävaaran alueella yhteiseen käyttöön sopivat tilat ovat todella tervetulleita.

– Esimerkiksi taloyhtiöillä on täällä huutava pula kokoustiloista.

– Liikuntatilat ovat myös kortilla, koska Metropolian iso liikuntasali on poistunut käytöstä.

Uusi koulukeskus otetaan käyttöön syyslukukauden 2021 alkaessa. Monikko yhdistää suomenkieliset Leppävaaran ja Veräjäpellon koulut ja saman katon alle tulee myös ruotsinkielinen Boställskolan.

Koulut pysyvät erillisinä, mutta käyttävät osittain samoja tiloja, kuten ruokalaa ja liikuntasalia.

Monikkoon tulee myös tiloja suomen- ja ruotsinkielisille päiväkodeille, jotka toimivat vuoropäiväkoteina. Lisäksi Monikkoon rakennetaan yhteinen ruoka- ja juhlasali sekä liikuntasali.

Tiloja tulee käyttämään liki 1 300 lasta.

Keskuksen rakentaminen maksaa 46,5 miljoonaa euroa ja se tulee suoraan Espoon kaupungin Tilapalvelujen omistukseen.