Espoo-mitalilla palkitun tartuntatautihoitaja Laura-Maria Lehtosen työ mullistui viime keväänä – "Tätä työtä on tehty rakkaudesta lajiin"

Espoo-mitali: Tartuntatautihoitaja Laura-Maria Lehtonen sai ensimmäiset huolestuneet puhelut jo tammikuussa.

Tartuntatautihoitaja Laura-Maria Lehtonen on yksi niistä, jotka Espoossa ovat kamppailleet etulinjassa koronaviruksen leviämistä vastaan.

Itsenäisyyspäivänä Lehtonen palkittiin Espoo-mitalilla. Hän on tunnustuksesta todella mielissään, mutta korostaa samaan hengenvetoon, että työ on tiimityötä, jossa jokaisen panos on tärkeä.

Ennen koronapandemiaa Espoon tartuntatautiyksikössä työskenteli kaksi tartuntatautihoitajaa ja lisäksi käytettävissä oli yhden lääkärin 60-prosenttinen työpanos. Nyt koronan jäljityksessä työskentelee noin sata ihmistä.

Tartuntatautiyksikössä ei hoideta potilaita, vaan sen rooli on valvova ja ohjeistava.

– Normaalioloissa ohjeistamme muun muassa päiväkoteja, kouluja ja vanhusten palveluyksiköitä, Laura-Maria Lehtonen kertoo.

– Normaalioloissa seurattaviin tartuntatauteihin kuuluvat esimerkiksi tuberkuloosi, salmonella, A-hepatiitti ja hinkuyskä.

Massa-altistumisten osalta olisi parempi olla askeleen edessä kuin jäljessä.

Laura-Maria Lehtonen muistaa saaneensa kansalaisilta ensimmäiset huolestuneet puhelut tammikuun puolivälissä. Ne liittyivät sukulaisvierailuihin tai työmatkoihin Kiinaan.

Helmikuussa tuli tieto uuden viruksen leviämisestä Eurooppaan.

– Maaliskuussa alkoikin sitten tosi rytinä, samoihin aikoihin, kun WHO julisti covid-19 pandemian alkaneen.

– Tarkkana on saanut olla, koska helmi-maaliskuussa ohjeita päivitettiin useita kertoja päivässä.

Lehtosen mukaan vasta toukokuussa samaa ohjetta noudatettiin muutaman päivän ajan, ja toisinaan on pitänyt odottaa THL:n linjauksia, ennen kuin Espoo on kuntana voinut päivittää omia ohjeitaan.

– Ylityötunteja on jo kauan sitten kertynyt yli lain salliman määrän, mutta tiimi on hyvä ja aina joku jaksaa tsempata muita. Tätä työtä on tehty rakkaudesta lajiin, Lehtonen sanoo.

Harrastuksia ja vapaa-ajanviettoa rajoitetaan nyt tiukoin määräyksin. Se on Lehtosen mielestä hyvä asia, koska covid-19:stä ei vielä olla voiton puolella.

– Nyt muun muassa luodaan rakenteita koronarokotuksia varten.

Laura-Maria Lehtonen on ylpeä siitä, että kaaos on saatu hallintaan yhteistyöllä.

– Kun on kaaos, se pitää uskaltaa sanoa ääneen, koska tilanne on kaikille uusi. Samalla kun kestetään hetki kaaosta, mietitään seuraavia askeleita ja kuunnellaan kentän viestejä siitä, mitä tarvitaan missäkin.

Tartuntatautiyksikkö sai lisää voimavaroja heti kun tilanteen vakavuus alkoi paljastua.

– Ydintiimissä on nyt kymmenen henkilöä, koronaattoria, kuten me heitä kutsumme. He miettivät, millaista koulutusta ja perehdytystä jäljittäjät tarvitsevat ja kommunikoivat tiimien kanssa.

– Meillä on erilaisia työnkuvia, mutta yhteinen tavoite. Olemme pyrkineet hyödyntämään ihmisten voimavaroja parhaalla tavalla ja pitämään tavoitteen kirkkaana, koronajäljittäjien lähiesimiehenäkin toiminut Lehtonen sanoo.

– Massa-altistumisten osalta olisi parempi olla askeleen edessä kuin jäljessä.

Lisämaustetta on tuonut se, että Espoossa on paljon vieraskielisiä asukkaita.

– Työpuhelimiin ladattu tulkkipalvelu on ollut todella tärkeä apuväline sekä se, että kaikenlaista ohjeistusta on saatu käännettyä useille eri kielille.

Haastavan työ vastapainoksi Lehtonen liikkuu paljon luonnossa.

– Menen metsään, Espoo-mitalisti sanoo.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut