Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungeissa asuvista puolet haluaa saunan asuntoonsa, mutta yksi toive nousee senkin edelle

Valtaosa kaupunkiasukkaista haluaisi asuntoonsa lasitetun parvekkeen, vaikka se nostaisi asunnon hintaa.

Koronavuoden aikana lasitetun parvekkeen suosio on noussut entisestään, ilmenee tuoreista tiedoista.

– Uskon, että lasitetun parvekkeen suosio perustuu sen kalustettavuuteen. Olemme kohteissamme nähneet todella hienosti sisustettuja lasitettuja parvekkeita, jotka laajentavat kotia ja sen tunnelmaa ulkotilaan, kertoo rakennusyhtiö YIT:n johtaja Marko Oinas tiedotteessa.

YIT:n tilaamaan Kestävät kaupunkiympäristöt -barometriin vastasi yli tuhat kaupungissa asuvaa suomalaista syyskuussa. Barometrin mukaan 67 prosenttia kaupunkiasukkaista haluaisi asuntoonsa lasitetun parvekkeen, vaikka parveke nostaisi asunnon hintaa.

Taloyhtiön yhteispihan ja edullisemman asunnon taas valitsisi parveketta mieluummin 21 prosenttia kaupunkien asukkaista.

Viime vuonna vastaavat prosenttiluvut olivat 65 ja 24.

Joka viides barometrin vastaaja on remontoinut tai suunnitellut lähiaikoina toteutettavaa remonttia korona-aikana. 38 prosenttia vastaajista taas on järjestänyt tiloja tai uudistanut kodin sisustusta.

Remontteja ovat tehneet tai suunnitelleet etenkin omakotitalossa asuvat, kun taas sisustusta on paranneltu lapsiperheissä sekä vuokra- ja kerrostaloasunnoissa.

Oman saunan suosio on noussut hieman viime vuodesta. Vastaajista 52 prosenttia haluaa saunan omassa asunnossaan, vaikka se vie tilaa. 37 prosenttia puolestaan valitsee taloyhtiön yhteissaunan. Vuosi sitten prosentit olivat 49 ja 38.

Korona-aika ei barometrin mukaan ole kasvattanut kiinnostusta asumista helpottaviin palveluihin tai kaupunkiviljelyyn.

Kiinnostus yhteistiloja kohtaan on myös pysynyt melko laimeana.

Uutena kysymyksenä barometrissä tiedusteltiin tänä vuonna vastaajien kiinnostusta asunnon esteettömyyteen. Esteettömyydellä on merkittävä rooli asunnon toimivuudessa ja asumisen helppoudessa 42 prosentin mielestä, kun taas 41 prosenttia vastaajista ei pidä esteettömyyttä tärkeänä.

Vastaukset jakaantuvat iän mukaan, nuoret eivät kiinnitä huomiota esteettömyyteen. Joka toiselle yli 50-vuotiaalle esteettömyys on kuitenkin tärkeä asia.

Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrin kysely on suunnattu Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän ja Kuopion asukkaille.

Kysely toteutettiin nettipaneelilla syyskuussa ja vastaajia oli 1 003.