Teknisen toimen johtaja Olli Isotalo ei suostu arvioimaan, kuinka paljon Tapiolan uimahallin korjaus maksaa: "Piikki ei ole auki"

Espoo aikoo peruskorjata hallin. Kaupunki tiedotti asiasta aiemmin tänään.

Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo ei suostu tässä vaiheessa arvioimaan, minkä verran Tapiolan uimahallin peruskorjaus ja pieni laajennus tulevat maksamaan.

– Kustannukset tarkentuvat keväällä tehtävän hankesuunnittelun aikana. Hankkeelle on varattuna noin 33 miljoonaa euroa.

Aiemmin Isotalo arvioi, että se on niukka uuden uimahallin kustannus.

Uimahallista tehnyt selvitykset ja lausunnot ovat kertoneet, ettei hallin todellinen kunto selviä täysin ennen kuin sitä purettu. Mitä kaupunki aikoo tehdä, jos vaurioita löytyy yhä lisää ja sen myötä kustannukset kasvavat?

– Piikki ei ole auki, Isotalo sanoo kertomatta mitä kustannusten kasvaessa tehdään.

Halli rakennetaan hyvin pitkälti uudelleen.

Antti Mäkinen

Projektinjohtaja Antti Mäkinenkin vetoaa hankesuunnitelmaan. Sieltä saadaan kustannusennuste ja aikataulutavoite.

– Vuosi 2024 on tiukka mutta realistinen vaihtoehto sille, että hallissa uidaan.

Jos peruskorjaus valmistuisi vuoden 2024 alussa, on halli ollut käyttämättä seitsemän ja puoli vuotta.

Isotalo ja Mäkinen myöntävät, että Tapiolan uimahallin asiassa on ollut vaikea edistyä. He vetoavat siihen, että kyse on teknisten kysymysten lisäksi rakennuksen arkkitehtonisista arvoista.

Rakennus on Espoon mittakaavassa erikoinen.

– Nyt on saatu aikaan ehdotus, joka on kompromissi. Kaikki osapuolet ovat tulleet vastaan omista tavoitteistaan, Isotalo sanoo.

Osapuoliksi hän mainitsee Uudenmaan ely-keskuksen ja Museoviraston.

– Nykyisessä ehdotuksessa otetaan huomioon rakennuksen suojeluarvot, mutta tehdään uimahallista toimivampi kuin se oli ennen sulkemista, Isotalo selvittää.

Rakennuksen julkisivut, räystäät ja katto säilytetään ja korjataan. Hallin sisäpuolella allashalli rakennetaan entisen näköisenä.

Enemmän muutoksia tulee pukuhuone- ja pesutiloihin. Niitä ja teknisiä ratkaisuja varten rakennetaan laajennusosa.

– Moni teknikko olisi sanonut, että purkakaa halli. Purkaminen ja kopion rakentaminen on ollut esillä yhtenä vaihtoehtona, Isotalo kertoo monista vaiheista vuosien varrella.

Mäkinen korostaa, että nyt on tavoitteena peruskorjaus, jolla rakennuksen elinkaari kestää vähintään seuraavat 50 vuotta.

– Joku osa ei voi retkottaa 20 vuoden päästä. Tehtävä korjaus on hyvin perusteellinen. Korjausaste on noin 90 prosenttia eli halli rakennetaan hyvin pitkälti uudelleen. Tämä on aivan eri luokan korjaus kuin vuonna 2005 tehty, Mäkinen painottaa.

Vuonna 2005 valmistuneen peruskorjauksen ja laajennuksen jälkeen uimahallia korjattiin useampaan kertaan miljoonilla euroilla. Ongelmat eivät kuitenkaan poistuneet.

– Hallin kunto on paljon huonompi kuin me olemme olettaneet. Kun sitä korjattiin, ilmeni aina lisää ongelmia. Se on tosi huonossa kunnossa, Mäkinen tietää.

Hän sanoo, että Tapiolan uimahalli on yksi maamme tutkituimpia rakennuksia. Mäkisen mukaan kesällä tultiin siihen tulokseen, että hallia on tutkittu tarpeeksi.

Isotalo kertoo, että perinteistä asukastilaisuutta nyt viranomaisten kesken saadusta yhteisestä näkemyksestä ei voida koronan vuoksi järjestää.

Sen sijaan loppiaisen jälkeen järjestetään sähköinen tilaisuus, jossa käydään keskustelua asukkaiden ja sidosryhmien kanssa nyt esitellystä ehdotuksesta. Sidosryhmiksi hän mainitsee esimerkiksi seurat ja yhdistykset.

Arvorakennus

Tapiolan uimahalli

Valmistui vuonna 1965.

Arkkitehti Arne Ervin suunnittelema rakennus.

Laajennettiin peruskorjauksen yhteydessä 2005. Myöhemmin selvisi, että taitavasta restauroinnista palkittu peruskorjaus epäonnistui.

Ollut suljettuna kesäkuusta 2016 lähtien. Tuota ennen ja sen jälkeenkin hallia on korjattu miljoonilla euroilla.

Rakennus on suojeltu rakennustaiteellisesti arvokkaana rakennuksena.

Suojeltua rakennusta ei saa purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka turmelevat sen rakennustaiteellista tai historiallista arvoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut