Matinkylään avautuu merikonttiin rakennettu yleinen sauna – idean taustalla avantouinnin MM-kisoihin tähtäävä kaveriporukka
6
Matinkylän rannassa sijaitseva konttisauna on viittä vaille valmis. Talkooporukkaan kuuluvat Tommi Kortman ja Tatu Waltari pääsevät pian löylyihin. Johanna Halava
Katso isompi kuvaSauna on rakennettu merikonttiin. Tatu Waltari on hallitseva avantouinnin maailmanmestari. Myös Tommi Kortman on osallistunut avantouinnin MM-kisoihin. Johanna Halava
Katso isompi kuvaKonttisauna avautuu Matinkylän rannassa ensi vuoden alussa. Tommi Kortman ja Tatu Waltari kuuluvat 9-henkiseen kaveriporukkaan, joka rakensi saunan. Johanna Halava
Katso isompi kuvaMatinkylän rannassa sijaitseva konttisauna on viittä vaille valmis. Talkooporukkaan kuuluvat Tommi Kortman ja Tatu Waltari pääsevät pian löylyihin. Johanna Halava
Katso isompi kuvaSaunasta avautuu komeat näkymät merelle. Johanna Halava
Katso isompi kuvaSaunaan mahtuu mukavasti 8 -10 henkeä. Johanna Halava
Sauna: Avantouimarit rakensivat Matinkylään kaikille avoimen saunan.
Espoossa ei juurikaan ole yleisiä saunoja, mutta tilanteeseen on vuodenvaihteessa luvassa pieni helpotus. Matinkylän rannassa avautuu tammikuun alussa merikonttiin rakennettu yleinen sauna.
Saunahankkeen taustalla on 9-henkinen kaveriporukka, joka on käynyt muutaman vuoden ajan aktiivisesti uimassa Matinkylän rannassa.
Porukan treenaaminen on tavoitteellista, sillä tähtäimessä ovat seuraavat avantouinnin MM-kisat. Ryhmällä on kaksista aiemmista MM-kisoista 10 mitalia ja joukkoon kuuluu kolme hallitsevaa maailmanmestaria.
– Treenatessa olemme harmitelleet sitä, että veteen ei voi pulahtaa kuin kerran, kun ei ole saunaa, kertoo talkooporukkaan kuuluva Tommi Kortman.
Harmittelun seurauksena he ryhtyivät pallottelemaan ideaa omasta saunahankkeesta.
– Noin vuosi sitten keräsimme porukan kasaan, ryhdyimme suunnittelemaan ja otimme yhteyttä kaupunkiin.
On se aika hieno.
Kesällä piti päättää, edetäänkö hankkeen kanssa vai ei. Ryhmä päätti edetä ja osti merikontin, johon ryhtyivät saunaa rakentamaan.
Kaverukset ovat kaikki muualla töissä, joten saunaa on tehty talkootöillä vapaa-aikana. Löylykontti Oy perustettiin lupa-asioita ja hankintoja varten.
Nyt sauna on viittä vaille valmis.
– On se aika hieno, Kortman kehaisee.
Rantaraitin varrella saattaa aueta tulevaisuudessa muitakin saunoja.
– On toiveissa, että ensi vuoden alkupuolella Rantaraitin varrelta tulee hakuun paikkoja. Ne ovat ehkä enemmän rantakahvilatyyppisiä kohteita, mutta mahdollisesti johonkin voisi tulla saunakin, toteaa Visit Espoon Lennart Pettersson, jonka vastuulle kuuluu Rantaraitin kehittäminen.
Kaupunki vuokraisi paikat yksityisille yrittäjille.
Suomen Windsurferliitto on aiemmin kertonut olevansa yhdessä muiden tahojen kanssa kiinnostunut perustamaan purjelautailukeskuksen Rantaraitin varteen. Keskukseen on ajateltu myös saunaa.
– Viime kesänä vesiurheilukeskus Laguunissa oli sauna, joka oli kenen tahansa käytettävissä. Allas Sea Poolin porukalla on hyvinvointikeskuksen suunnitteluvaraus Keilalahdella, sinne on varmaan tulossa saunakin, toteaa Pettersson.
– Kannattaa muistaa myös Oittaan sauna, josta pääsee uimaan, vaikkei se meren rannassa olekaan.
Matinkylän konttisaunaan mahtuu mukavasti 8–10 henkeä. Se on toiminnassa ympäri vuoden.
Saunomaan pääsee ostamalla kausijäsenyyden.
– Tulossa on myös yksityisvuokrausta. Ja jossain vaiheessa järjestämme avoimien ovien päiviä, jolloin pääsee saunomaan pienellä kertamaksulla, kertoo Kortman.
Jäsenyyden ostaneet saavat sirurannekkeen, jolla pääsee saunomaan.
Suihkua kontissa ei ole.
– Sen toteuttaminen olisi ollut sen verran hankalaa.
Kesällä uimarannalla on suihkut.
Kaupungin kanssa on tehty kolmen vuoden vuokrasopimus kahden vuoden lisäoptiolla.
Koronapandemia otetaan huomioon saunan avautuessa.
– Meillä tulee olemaan tehostettua siivousta ja käsidesiä on tarjolla. Tarkkailemme kävijämääriä ja voimme säätää vuoroja niin, että saadaan tasattua ruuhkahuippuja, kertoo Kortman.
Avantouimareiden porukka on valmis toteuttamaan konttisaunan muuallakin, jos kysyntää on.
– Tämä oli aika urakka ja meille kaikille uutta niin monella tapaa. Toisen rakentaminen olisi jo helpompaa, kun olemme oppineet tehdessä ja tiedämme nyt paljon enemmän, toteaa Kortman.