Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruokajätit varautuvat ennätysruuhkiin, kun yhä useampi viettää joulun pääkaupunkiseudulla – "Hyvinvoinnin lisääminen ruokailun merkeissä korostuu"

Skotlannista kotoisin oleva Matthew Whitfrield on Herttoniemen Prismassa Helsingissä ja hypistelee joulukoristeita. Miten hän aikoo varautua joulunajan ruuhkiin kaupoissa?

– Siksi olen täällä nyt, jotta voisin välttää ne, hän sanoo.

Whitfrieldiä ei korona pelota, mutta hän tekee jouluostoksia mielellään ennen ryysistä.

Myös eläkeläinen Saga Friman on ostoksilla. Häntäkään jouluruuhkat eivät pelota, koska hän aikoo tehdä raskaimmat jouluostokset Citymarketin verkkokaupassa.

– Minulla on aaton aatoksi jo päivä varattuna verkkokaupasta. Ostan sieltä kaikki jouluruoat, mehut, vichyt ja vihannekset ja niin edelleen. Jotain saatan hakea kaupasta, Friman sanoo.

Friman viettää tämän joulun yksin, kun lapset ja lapsenlapset eivät tule kylään koronan vuoksi.

Frimanin kaltaisten tilanteiden vuoksi HOK-Elannon Prisma-ketjujohtaja Anu Tuomaala uskoo, että tänä jouluna pienemmät pakkaukset voivat olla suosittuja. Moni varmasti viettää joulua nyt pienemmässä piirissä.

Pääkaupunkiseudun ruoka- ja tavarakaupat valmistautuvat kaikkien aikojen vilkkaimpaan joulukaupankäyntiin. Vilkkaus johtuu Tuomaalan ja Keskon Etelä-Suomen aluejohtajan Timo Heikkilän mukaan siitä, että koronarajoitusten vuoksi moni jää pääkaupunkiseudulle viettämään joulua.

– Joulukauppa on merkittävässä roolissa ympäri Suomea. Silloin ei tehdä mitään ylimääräisiä remontteja tai muutakaan, Heikkilä sanoo.

Sen lisäksi matkarahat ovat säästyneet, ja kaupan alan johtajat uskovat, että ne satsataan nyt jouluruokiin ja -ostoksiin. Se voi tarkoittaa pitkiä jonoja kaupoissa ennen joulua.

– Nyt kun matkustaminen on hyvinkin rajallista, uskomme, että oman hyvinvoinnin lisääminen ruokailun merkeissä korostuu, Heikkilä arvelee.

Heikkilä ja Tuomaala kannustavat hyödyntämään kauppojen laajoja aukioloajoja jouluostoksissa.

– Ruuhkia tasaa se, jos jokainen jo hyvissä ajoin varautuu jouluun, eikä jätä kaikkia ostoksia viimeisiin päiviin, Tuomaala vinkkaa.

Hän uskoo, että jouluviikon maanantain, tiistain ja keskiviikon lisäksi myös edeltävä viikonloppu voi olla vilkas. Jos ruuhkilta haluaa välttyä, ovat myöhäisilta, yöaika tai varhainen aamu yleensä hiljaista aikaa kaupoissa.

Kauppaketjujätit uskovat, että verkkokaupan osuus on joulunakin merkittävä, mikä osaltaan tasaa ruuhkia.

– Uskon, että verkosta ostetaan monia perustuotteita, mutta varmasti tuoretuotteita halutaan käydä myös itse valitsemassa, Tuomaala pohtii.