Vintagepäiviä, artesaanitapahtumia, matkailupalveluja: Espoon Finnsiin houkutellaan sekä paikallisia että turisteja – "Hyvin varjeltu salaisuus"
5
Finnsinmäen kansanopistoalue on uuden vuokralaisen mielestä piilossa oleva helmi. Kompaktilla alueella on tilaa monenlaisille toiminnoille. Anneli Tuominen-Halomo
Katso isompi kuvaKansanopiston toiminta alkoi tässä talossa, joka oli sitä ennen toiminut kestikievarina. Anneli Tuominen-Halomo
Katso isompi kuvaTässä 1900-luvun alussa valmistuneessa rakennuksessa on opiskelijoiden majoitustiloja. Anneli Tuominen-Halomo
Katso isompi kuvaKeltainen opistotalo on valmistunut vuonna 1897. Taustalla näkyy punainen, 1980-luvulla valmistunut lisärakennus. Anneli Tuominen-Halomo
Katso isompi kuvaPäärakennuksen julkisivujen kunnostuksen on määrä alkaa keväällä. Anneli Tuominen-Halomo
Elämykset: Kauklahti saa Finnsin kansanopistoalueesta paikan, joka houkuttaa sekä paikallisia että matkailijoita.
Kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta Finnsin kansanopistoalueesta Kauklahdessa aiotaan kehittää matkailun helmi.
– Finnsinmäki on ikään kuin hyvin varjeltu salaisuus. Haluamme nyt nostaa sen ihmisten tietoisuuteen, Finns Gård Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jan-Erik Lagerström sanoo.
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia on vuokrannut alueen hanketta varten perustetulle Finns Gård Oy:lle, jonka taustalla on vahvan toimialakokemuksen hankkineita yksityisomistajia.
Lagerström liikekumppaneineen haluaa kehittää Finnsistä yhteisöllisen paikan, joka elävöittää aluetta.
– Alue on kompakti, mutta pihapiirissä on myös tilaa, koska rakennukset ovat selkeästi erillään toisistaan. Pysäköintitilatkin ovat hyvät.
Ensi kevään aikana Omnia alkaa kunnostaa rakennuksia ulkopuolelta.
Myös sisätilat on kunnostettava nykyajan vaatimuksia vastaaviksi. Vuokralaisen luotsaaman toiminnan on määrä alkaa alkuvuodesta 2022.
Alueelle avataan rakennusten remontin jälkeen majoitus- ja ravintolatiloja, juhla- ja kokoustiloja, kahvila, pienpanimo, leipomo sekä co-working tiloja. Lisäksi alueelle on kaavailtu keittiöpuutarhaa, jonka satoa hyödynnetään keittiön antimissa.
– Tulevien toimintojen pitää tukea toisiaan. Finnsissä voi järjestää maalaismarkkinoita, vintagepäiviä ja artesaanitapahtumia. Laskiaisriehakin sopii sinne.
– Tulevat palvelut sopivat sekä paikallisille että kansainvälisille matkailijoille. Haluamme esimerkiksi luoda Finnsiin elämyksellisen lounasravintolan. Sellaisia ei Espoossa kovin montaa ole, Jan-Erik Lagerström miettii.
Majoitustilat soveltuvat vaikkapa liikunnallisille ryhmille. Lagerströmin mukaan Finnsiin on suunnitteilla sekä hostel-tason majoitusta että sviittejä. Yksi rakennuksista aiotaan varata yritysten käyttöön. Siellä voi järjestää koulutus- ja virkistystapahtumia. Tiloja vuokrataan myös perhejuhlia varten.
– Finnsin markkinointi alkaa ensi kesänä. Uskon, että silloin on patoutunutta tarvetta monenlaisten koronan takia peruuntuneiden tilaisuuksien järjestämiseen.
Finns Gård Oy aikoo luoda palvelut vastuullisuuden, paikallisuuden, yllätyksellisyyden, luontoarvojen ja kestävyyden varaan.
– Tulemme vaalimaan alueen kulttuuriperinnettä sekä opiskelijayhteistyötä Omnian kanssa, Jan-Erik Lagerström lupaa.
Lagerström asuu Kirkkonummen Veikkolassa. Hänellä on 30 vuoden kokemus palveluliiketoiminnasta.