Husin selvitys: Jopa riskiryhmäläiset liikkuvat yhä huolettomasti, vaikka pitävät koronarajoituksia tärkeinä

Ylilääkäri Markku Mäkijärvi esitteli Husin tutkimusta tiedotustilaisuudessa perjantaina aamupäivällä. Kuvakaappaus

Minna Harmaala

Jopa riskiryhmiin kuuluvat liikkuvat edelleen kodin ulkopuolella varsin huolettomasti ainakin Uudellamaalla, vaikka alueella ollaan koronaepidemian leviämisvaiheessa ja liikkumista on suositeltu välttämään.

Tieto selviää sairaanhoitopiiri Husin muutama päivä sitten tekemästä kyselytutkimuksesta, jota johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi esitteli pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän perjantaisessa tiedotustilaisuudessa.

Kasvomaskien käyttö yhä liian alhaisella tasolla – Hus: "Peruskouluissa joukkoaltistumisia on ollut koko syksyn ajan paljon"

Pääkaupunkiseudun koronanyrkki: Rajoitukset jatkuvat joulun ja uudenvuoden yli – "Lasten siirtäminen etäopetukseen tulee olla viimesijainen keino"

Pääkaupunkiseudulla pitäisi puolittaa tämänhetkinen liikkuminen, sanoo Husin johtajaylilääkäri – "Tartunnan voi saada tänä päivänä mistä vain"

Kaikista kyselyn vastaajista kolme viidestä (58 prosenttia) on viimeksi kuluneen kahden viikon aikana vieraillut ystävän tai sukulaisen luona tai vastaanottanut kotiinsa vieraita. Riskiryhmäläisistäkin näin on toiminut useampi kuin kaksi viidestä (42 prosenttia).

– Molemmat luvut ovat aivan liian korkeita, Mäkijärvi kommentoi.

– Huolimatta siitä, että tietää olevansa riskiryhmässä, silti menetteli näin. Tämä tietysti herättää huolta. Pitäisi suhtautua vakavammin.

Selvityksen mukaan ihmiset noudattavat rajoituksia huonosti vastoin parempaa tietoaan, sillä yhdeksän kymmenestä (92 prosenttia) pitää rajoituksia vähintään melko tärkeinä, kaksi kolmasosaa (69 prosenttia) peräti erittäin tärkeinä.

Yle: Kännykkädata paljastaa, että ihmiset liikkuvat lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa

42 prosenttia vastaajista pitää rajoituksia myös riittävinä.

– Valtava enemmistö kyllä pitää näitä rajoituksia tärkeinä, mutta ei pysty niitä noudattamaan, totesi Mäkijärvi.

Ylilääkäri Markku Mäkijärvi ihmetteli, että ihmiset eivät noudata rajoituksia, vaikka pitävät niitä tärkeinä. Kuvakaappaus

Ravintolassa oli kahden viime viikon aikana käynyt selvästi harvempi kuin ystävää tapaamassa, mutta silti kaksi viidestä (42 prosenttia) kaikista vastaajista ja riskiryhmäläisistäkin joka neljäs (24 prosenttia).

Kirjastossa ja museossa riskiryhmäläiset ovat käyneet yhtä ahkerasti kuin muutkin, useampi kuin joka neljäs (27 prosenttia) vastaaja.

Urheiluharrastuksissa, joissa samassa tilassa on useita ihmisiä samaan aikaan, oli käynyt kaikista vastaajista joka viides (21 prosenttia) ja riskiryhmäläisistä joka kymmenes (12 prosenttia).

Baarista tai yökerhosta sen sijaan etenkin riskiryhmäläiset ovat malttaneet pysyä pois melko hyvin: kaikista vastaajista niissä oli käynyt kahden viime viikon aikana 8 prosenttia ja riskiryhmäläisistä 4.

Mäkijärvi kertoi, että tuloksista tiedotetaan enemmän ensi viikolla.

Yksi tasaluku on rajapyykki, jonka jälkeen koronakuoleman riski kasvaa – Koronapotilaita nyt sairaaloissa enemmän kuin keväällä

Nyt jo ennätysmäärä matkustaa maski kasvoilla Helsingin seudun joukkoliikenteessä

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut