Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Asiat voivat vielä asettua toisin" – lomautus kaikille Helsingin kaupunginteatterissa

Helsingin Kaupunginteatterin 25. marraskuuta alkaneet yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Teatterin taloudellisen tilanteen ja vuoden 2021 talousarvion tasapainottamiseksi sekä tulevan toiminnan turvaamiseksi teatteri lomauttaa koko henkilöstönsä välipäivien ajaksi 28.–31. joulukuuta sekä neljäksi viikoksi ensi kevätkaudella. Näillä toimenpiteillä pyritään saamaan noin miljoonan euron säästöt, kerrotaan kaupunginteatterin tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi aiemmin tänään, että koronarajoitukset ja -suositukset jatkuvat pääkaupunkiseudulla tammikuun 10. päivään saakka. Rajoitukset koskevat myös yleisötilaisuuksia, kuten teatteriesityksiä.

– Nyt tehdyt ratkaisut ovat kovia, mutta välttämättömiä. Täytyy kuitenkin myös muistaa, että tämä hyvin erikoislaatuinen ja vaikea tilanne on jatkuvasti elävä prosessi ja silloinhan siihen liittyy myös mahdollisuus ja toivo. Asiat voivat vielä asettua toisin, sanovat Helsingin kaupunginteatterin luottamushenkilöt Heidi Naakka, Antti Timonen ja Sasu Tuominen tiedotteessa.

Helsingin kaupunginteatteri työllistää vuosittain noin 240 kuukausipalkkaista ja noin 100 tilapäistä teatterialan ammattilaista. Koronaepidemian aiheuttamat esitystoiminnan keskeytymiset ja puolikkaille saleille esittäminen ovat vuonna 2020 pudottaneet teatterin omaa tulonhankintaa 70 prosenttia normaalivuoteen verrattuna.

– Pyrimme sijoittamaan kevätkauden lomautusviikot loppukeväälle, sillä todella toivomme, että löydämme alkuvuodesta muitakin keinoja talouden tasapainottamiseksi, ja lomautuksilta voitaisiin vielä välttyä, sanoo teatterinjohtaja Kari Arffman tiedotteessa.

Normaalina vuonna Helsingin kaupunginteatterin oma tulonhankinta on noin 10 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan noin 40 prosenttia teatterin toiminnasta. Kaupunginteatterin edelliset yt-neuvottelut käytiin maaliskuussa, silloin lomautuksilta onnistuttiin välttymään muun muassa järjestelemällä uudelleen henkilöstön työ-, vapaa- ja lomapäiviä sekä siirtämällä ensi-iltoja, sanotaan tiedotteessa.