Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikennejärjestelyt muuttuvat Suurpellossa: Opinmäen viereen nopeusnäytöt, suljettu tieyhteys Henttaalle määrä avata

Henttaalta Vanhan Lillhemtintien ja Maakirjantien kautta Suurpeltoon kulkeva tieyhteys avataan jälleen henkilöautoille. Raskas ajoneuvoliikenne ei kuitenkaan voi käyttää yhteyttä.

Tieyhteys suljettiin ajoneuvoliikenteeltä noin vuosi sitten voimassa olevan asemakaavan mukaisesti. Sen uudelleen avaamista perustellaan muun muassa Opinmäen koulukeskuksen liikenneturvallisuudella. Vanhan tieyhteyden avaamisen myötä Henttaalta pääsee pois kahta reittiä, minkä toivotaan vähentävän ruuhkia koulukeskuksen kohdalla.

Tieyhteys avataan väliaikaisena vuoden 2025 loppuun saakka. Tähän mennessä Opinmäen koulukeskuksen ympäristön rakennustöiden pitäisi olla ohi.

Lisäksi yhteys avataan yksisuuntaisena niin, että sitä voi ajaa vain Henttaalta Suurpeltoon päin.

Kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanskan mukaan tien länsipäässä on noin 150 metriä pitkä yksisuuntainen osuus, joka kavennetaan niin, etteivät autot mahdu kohtaamaan siinä.

– Tämän toivotaan osaltaan hillitsevän ajamista väärään suuntaan, Tanska selvittää.

Tien avaamisen taustalla ovat Henttaan kaupunginosan ajoyhteydet. Suurpellon perällä sijaitseva Henttaan pientaloalue on vuosia ollut yhden tieyhteyden varassa. Kun Vanhan Lillhemtintien ja Maakirjantien yhteys noin vuosi sitten suljettiin asemakaavan mukaisesti, Henttaan liikenne siirtyi käyttämään Lillhemtintietä, joka kulkee Opinmäen koulukeskuksen ohi.

Lillhemtintie on ajoittain ruuhkautunut muun muassa koulukeskuksen saattoliikenteen ja rakennustöiden vuoksi. Henttaalla ryhdyttiin ruuhkiin ja Opinmäen turvallisuuteen vedoten vaatimaan vanhan tieyhteyden avaamista adressilla, jonka allekirjoitti yli 600 ihmistä.

Asiaan tarttui myös kaupunginvaltuutettu Henrik Vuornos (kok.) valtuustoaloitteella, joka hyväksyttiin tänä syksynä yksimielisesti sekä kaupunginhallituksessa että teknisessä lautakunnassa.

Tien avaamisesta tehty päätös on viranhaltijapäätös, joka on valituskelpoinen. Jos päätöksestä ei valiteta, tie on määrä avata ensi vuoden alussa.

Myös Opinmäen koulukeskuksen liikenneturvallisuutta parannetaan uusilla liikennejärjestelyillä.

Opinmäen lähelle Henttaankaaren länsipäähän tulee yksi bussipysäkki lisää.

– Pysäkki helpottaa kulkua koululle. Kulkijoille tulee kaksi kadunylitystä vähemmän kuin nyt, Tanska kertoo.

Pysäkki rakennetaan aluksi ajoradalla sijaitsevaksi pysäkiksi, mutta muutetaan Tanskan mukaan mahdollisesti ensi kesänä pysäkkisyvennykseksi, jolloin se toimii myös saattoliikenteen jättöpaikkana.

Saattoliikennettä pyritään helpottamaan myös Hentebynkadun ja Likusterinkadun risteykseen rakennettavalla liikenneympyrällä.

Lisäksi Lillhemtintielle saadaan Tanskan mukaan nopeusnäytöt tammikuussa.